İstanbul öyle bir şehirdir ki ne kadar çok gezerseniz gezin mutlaka gezmediğiniz ve görmediğiniz bir kısmı kalıyor. Biz de doğa gezileri ekibi olarak hem İstanbul’a seyahat etmek isteyenler hem de İstanbul’da yaşayıp da bu şehri daha detaylı tanımak isteyenler için İstanbul Avrupa Yakası gezilecek yerler rehber yazısını kaleme almak istedik.
Yazı Başlıkları
İstanbul Avrupa Yakası Gezilecek Yerler
İstanbul Boğazı
İstanbul deyince hemen herkesin kendi bakış açısına göre kafasında canlandırdığı ve anlamlandırdığı İstanbul Boğazı ile İstanbul Avrupa yakası gezilecek yerler yazımıza başlayalım. Sadece ülkemizin değil tüm dünyanın gözünde büyüleyici yerlerden biri olan İstanbul Boğazı, İstanbul siluetini en güzel yansıtan yerlerden biridir.
Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan bu muhteşem güzellik, İstanbul için kültürel bir simge olma özelliği de taşır. İstanbul’a getirdiği stratejik önemin yanı sıra güzelliği ile de İstanbul’a farklı bir değer katar. Boğazın tadını doyasıya yaşamak ve İstanbul’u farklı bir açıdan görmek istiyorsanız detaylı bir boğaz turu yapmanızı öneriyoruz.
Kız Kulesi
İstanbul Avrupa yakası gezilecek yerler listemizin ikinci sırasında Kız Kulesi yer alıyor. Öyle ya İstanbul dendiğinde akıllarda İstanbul Boğazı kadar Kız Kulesi de canlanmıyor mu?
İstanbul ile simgeleşmiş bir öğe olan Kız Kulesi, M.Ö. 410 yılından beri varlığını sürdürüyor. Atinalı Alkibiades tarafından yaptırıldığı bilinen bu muazzam simge, yapıldığı dönemde boğaz trafiğini kontrol edebilme amacını taşıyormuş. Her ne kadar karaya yakın olsa da yine de izole yapıda olduğu için efsanelere de konu olmuş çoğu zaman.
5 yıl süren restorasyon gibi çalışmalardan sonra müze ve restoran haline dönüştürülmüş olan Kız Kulesi her zaman hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Galata Kulesi
Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından yaptırılan kule, dünyanın en eski kuleleri arasında yer alıyor. Yıllar içinde çeşitli nedenler ile zarar gören kule birçok revizyon döneminden geçmiş ve günümüzdeki şeklini II. Mahmut döneminde almıştır. Dilerseniz kulede bulunan restoranda İstanbul’un leziz yemeklerinin tadına bakabilir dilerseniz de seyir terasından büyüleyici İstanbul manzarasını seyredebilirsiniz.
Yerebatan Sarnıcı
Çeşitli kaynaklarda adı Bazilika Sarnıcı olarak geçen Yerebatan Sarnıcı, yaklaşık olarak 100.000 ton su kapasitesine sahip, 140 metre uzunluğunda ve 52 basamaklı bir sarnıçtır. Kurulum alanı ise yaklaşık 9.800 metrekaredir. Suyun üzerinden yükseldiği ve batmış hissini uyandırdığı için Yerebatan Sarnıcı olarak halk ağzına yerleşip daha çok bu ad ile tanımlanan sarnıç, dikdörtgen şeklinde yapılmıştır. Sarnıç içerisinde 336 tane sütün bulunur ve her bir sütun 9 metre yüksekliğindedir. Sütun aralıkları ise 4.80 metredir.
Sarnıcın kuzeybatı köşesinde yer alan iki sütunda iki tane Medusa başı bulunmaktadır. Yapıldığı dönemden itibaren bölgenin ve çevresinde yer alan sarayların su ihtiyacını karşılamıştır. İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinden sonra da bir süre su ihtiyacı için kullanılan sarnıcın daha sonra kurulan su tesisleri ile işlevine son verilmiştir. Günümüzde dünya çapında etkinliklere ve yerel birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda müze olarak ziyaret edilmektedir.
Sultanahmet Meydanı
İstanbul Avrupa yakası tarihi yerler deyince akla gelen yerlerden biri olan Sultanahmet Meydanı, mimari özelliklerinin yanı sıra çevresinde bulunan turistik yerleri ve yeme-içme mekanları ile de İstanbul Avrupa yakası gezilecek yerler arasında yer almaktadır. 1800 yılı aşkın geçmişi ile yüzlerce olaya şahitlik eden bu meydan aslında İstanbul tarihini en iyi yansıtan yerlerden biridir. Çeşitli külliyeler, türbeler, camiler ve medreselerin yoğun olarak görüldüğü meydan yerli ve yabancı turistlerin İstanbul’da mutlaka uğradıkları yerler arasında yer alıyor.
Eminönü
İstanbul’da buram buram tarih kokan yerlerden biri olan Eminönü; Mısır Çarşısı, Yeni Cami ve Sirkeci Tren Garı nedeniyle İstanbul için önemli semtlerden biridir.
Eminönü’nü canlı mobese ile izlemek için tıklayınız https://www.canlimobese.com/mobese/turkiye/istanbul/
Karaköy/ Tophane
İstanbul Avrupa yakası gezilecek yerler listelerinde üst sıralarda yer alan Karaköy aynı zamanda İstanbul’un en kalabalık semtlerinden biridir. Eminönü, Taksim gibi semtlere yakınlığı ile uğrak noktası olarak görülen Karaköy, Fransız Geçidi olarak adlandırılan ve şık kafeleri ile bilinen alanı ile ünlüdür.
Tophane bölgesi ise adını daha önce top döküm ve üretim işlemlerinin bu bölgede yapılmasından almıştır. Bu bölgede dolaşırken karşınıza birçok cami, müze ve eski çeşme çıkacaktır. Karaköy/Tophane bölgesinde dolaşırken mutlaka bu bölgede bulunan tatlıcılara uğramanızı tavsiye ediyoruz.
Karaköy’de gezilecek yerler denince akla gelecek bir diğer yer de Galataport İstanbul olacak. Galataport nedir sorusu sorulmaya başladı bile çünkü bir taraftan İstanbul yeni bir kruvaziyer (büyük yolcu gemileri) limanına kavuşacak, bir taraftan da alışveriş sokakları, yeme içme ve eğlence mekanlarının yer alacağı uluslararası bir proje hayata geçmek üzere. İstanbul Modern de Galataport’a taşınıyor ve sanat severlerin yeni buluşma noktası olacak.
Balat
Balat, birçok kültüre ev sahipliği yapmış ve yapmaya devam eden İstanbul şehirlerinden biridir. Dar sokakları ve güzel kafeleri ile bilinen Balat, eski apartmanları ile nostaljik yerlerden biridir. Bölgenin Rum Ortodoks Patrikhanesi, Kırmızı Mektep olarak bilinen Fener Rum Erkek Lisesi gibi önemli değerlere ev sahipliği yapması Balat’ın önemini artırmaktadır.
Belgrad Ormanı
İstanbul’da doğa gezileri için ilk akla gelen yerlerden biri olan Belgrad Ormanı, birçok bitki çeşidinin yaşam alanı olmasının yanı sıra İstanbul’un yeşile doyacağınız alanlarından da biridir. Orman, İstanbul Avrupa yakası gezilecek sakin yerler arasında yer alıyor.
Süleymaniye Cami
Osmanlı mimarisinin muhteşem bir örneği olan Süleymaniye Cami, çevresinde bulunan medreseler, hastane, aşevleri, hamam ve kütüphaneleri ile adeta tarihten günümüze gelmiş bir tesis gibidir. Dünyaca ünlü Mimar Sinan’ın üstün mimari zekasının en güzel örneklerinden biri olan cami, her yönden kusursuz önemli bir mimari ve dini yapıdır.
Eyüp Sultan Cami
1400’lü yıllarda inşasına başlanan cami, dikdörtgen planda yapılmıştır. Mihrabı çıkıntılıdır. Eyüp Sultan Hazretlerine ait türbe bu cami içerisinde yer alıyor. Türbede bulunan sanduka ucunda ise bir pınar bulunuyor. Caminin avlusunun ortasında asırlık bir çınar yer alıyor. 1458 yılında yapımı tamamlandığında minarelerinin boyu günümüzdeki minare boylarından daha kısaydı. 1733 yılında bu kısa minareler yerine daha uzun minareler yapılmıştır. Cami parmaklıklarının üzerinde Mevlevi sikkeleri bulunmaktadır.
Dolmabahçe Sarayı
Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan saray, 110.000 m2 alan üzerine kuruludur. Sarayın kurulu olduğu sahil bölgesinin 16. Yüzyılda taşla doldurulması sonucu bölge Dolmabahçe olarak anılmaya başlamıştır. Dolmabahçe Sarayı yaptırılmadan önceki dönemlerde bu bölgede çok sayıda köşk ve kasırlar topluluğu yer alıyordu. Daha sonra bu yapıların hepsi yıkılarak yerine Dolmabahçe Sarayı inşa edilmiştir.
Saray büyük bir orta yapı ve iki kanattan oluşuyor. Mimari açıdan birçok ekolün özelliklerini barındırıyor. Cumhuriyet döneminde ise saray ulu önder Atatürk’ün İstanbul ziyaretlerinde kullanılmıştır. 10 Kasım 1938 yılında Atatürk burada vefat etmiştir. 1984 yılından beri müze olarak ziyaret edilmektedir.
Dolmabahçe’yi canlı mobese ile izlemek için tıklayınız https://www.canlimobese.com/
Topkapı Sarayı
Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen saray, İstanbul Sarayburnu semtinde yer alıyor. 700.000 m2 inşa alanı bulunan Topkapı Sarayı inşası 1478 yılında tamamlanmıştır. Çeşitli kutsal emanetlerin bulunduğu sarayda 300.000’in üzerinde arşiv belgesi bulunuyor. Bunların yanı sıra çeşitli dönemlere ait silahlar, araç ve gereçler ile ünlü Kaşıkçı Elması’ da Topkapı Sarayı’nda yer alıyor. Dünyanın en büyük saray müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı, müze olarak ziyaret ediliyor.
Ortaköy Camii
İstanbul’un popüler yerlerinden biri olan Ortaköy’de bulunan cami, 19. Yüzyıldan günümüze ulaşmıştır. Asıl adı Büyük Mecidiye Cami’dir. Yapımı 1854 yılında tamamlanmıştır. Cami ve çevresi İstanbul Avrupa yakası gezilecek yerler arasında yer alıyor. Çevresinde bulunan kafe ve restoranlar son derece popüler. Ortaköy’e gelmişken meşhur kumpirlerinden yemenizi tavsiye ediyoruz.
Cağaloğlu Hamamı
1.Mahmut döneminde yaptırılan hamam aslında Ayasofya Külliyesi ve Kütüphanesine gelir getirmesi için yaptırılmıştır. Yerli ve yabancı birçok turist tarafından ilgi gören hamam Alemdar, Fatih’te yer alıyor.
Yıldız Parkı
İstanbul gezilecek yerler arasında yer alan Yıldız Parkı, 17. Yüzyılda Kazancıoğlu ailesinin özel mülküymüş. IV. Murat tarafından satın alınan park, 46 hektarlık bir alana yayılmaktadır. Kır kahvesi, Çadır Kökü, Malta Köşkü gibi köşkleri içinde bulunduran Yıldız Parkı, hafta sonları İstanbul’un en fazla ziyaret edilen yerlerinden biridir.
Gülhane Parkı
Osmanlı sarayı bahçesi olarak 400 yıl boyunca hizmet vermiş olan Gülhane Parkı, 1912 yılında halka açılmıştır. 100.000 m2 alan üzerine kurulu olan park, günümüzde çeşitli organizasyonlar ve etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Gülhane Parkı’nda Atatürk’e ait ve Avustralyalı Kripel tarafından yapılmış heykel de bulunmaktadır.
İstanbul Avrupa yakası gezilecek yerler arasından en öne çıkanları derlediğimiz bu yazımızda yer alan yerlerden başka gezebileceğiniz, İstanbul tarihine dokunabileceğiniz onlarca yer bulunuyor. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere İstanbul’u ne kadar dolaşırsanız dolaşın mutlaka görmeniz gerek veya keşfedilecek onlarca yer bulabiliyorsunuz. Tarihi ve geçmişi kadar derin anlamlar taşıyan ve büyük olan bu güzel şehir tüm keşfedilecek noktaları ile tüm dünyanın en güzel şehirleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Siz de İstanbul aşığı iseniz ve İstanbul’u gezmekten keyif alıyorsanız gezilecek yerler önerilerinizi yorum kısmımızdan paylaşarak İstanbul’u keşfetmek isteyen seyahat severlere fikirler verebilirsiniz.