Site icon Doğa Gezileri

Elazığ Gezi Rehberi

Elazığ Gezi Rehberi

Elazığ Gezi Rehberi

Deniz seviyesinden 1067 metre yüksekliğe sahip olan Elazığ gezilecek yerler açısından daha çok tarihi dokusu ile öne çıkmaktadır. Adeta bir tepenin yamaç kısmına inşa edilmiş şehir, tarih boyunca önemli birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu şehre bir seyahat planlıyorsanız kapsamlı Elazığ gezi rehberi hayalinizdeki gezi rotanızı oluşturmanızı sağlayabilir.

Tarihi kaynaklara bakıldığında, şehrin bölge tarihinden çok daha eski olduğunu görmek mümkündür. Harput Kalesi’nin yapımına kadar uzanan tarih, şehrin bilinen tarihidir. Ancak tarihçiler şehrin Harput Kalesinden daha ilerisine uzanan bir tarihe sahip olduğunu belirtiyorlar.

Tüm Güzellikleri İle Kapsamlı Elazığ Gezi Rehberi

Elazığ gezi rehberi listenizde yer vererek doyasıya gezebileceğiniz önemli keşif noktaları şunlardır;

Elazığ Kültür Parkı

Bölgenin en önemli kültür parklarından biri olma özelliğini taşıyan Elazığ kültür parkı, 2015 yılında tamamlanarak hizmet vermeye başlamıştır. Özellikleri ile şehrin ve hatta bölgenin cazibe merkezi haline gelen parkın içerisinde, birçok sosyal tesis bulunmaktadır.

Muhteşem bir peyzaj mimarisi sahip olan kültür parkı, çok geniş bir alan üzerine inşa edilmiştir. Özellikle kış ayları dışında daha fazla ziyaret edilen park, şehrin göbeğinde huzur bulmak için iyi bir alternatiftir.

Çırçır Şelalesi

Keban Barajı’nın yapılması ile oluşan Çırçır Şelalesi, bu bakımdan bakıldığında dünyanın en genç şelalesi olarak tanınmaktadır. Keban ilçesinde bulunan şelale, yazın bunaltıcı sıcaklardan kaçarak serin bir ortam arayanların tercihlerinden biridir.

Saklıkapı Kanyonu

Baskil ilçesinde bulunan Saklıkapı Kanyonu, karstik oluşumları ve diğer özellikleri ile şehirde bulunan en önemli doğal güzellikler arasındadır. 4 kilometreyi bulan uzunluğa sahip olan kanyon, diğer ucuyla Fırat Nehri’ne kadar ulaşmaktadır.

Sultan Murat Camii

Küçük ve klasik bir cami olduğu izlenimini bıraksa da caminin içerisine girdikten sonra bu önyargıdan tamamen kurtulacaksınız. Caminin iç kısmında bulunan muhteşem süslemeler, sizde hayranlık uyanmasına neden olabilir.

Daha çok moloz taş işçiliği kullanılarak yapılan tarihi caminin yapım yılına dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak hemen yanı başında bulunan bir türbenin tarihinin 1277 olması, caminin de o tarihlerde yapılma ihtimalini kuvvetlendirmektedir.

Yusuf Ziya Paşa Külliyesi

İslam mimarisinde klasik külliyelerin özelliklerinden farklı olarak, bu külliye daha dağınık bir alan üzerine inşa edilmiştir. Camii kısmındaki tüm bölümlerin bir bayır üzerine inşa edildiğini gördüğümüz Yusuf Ziya Paşa Külliyesi, tahminlere göre 1212 yılında yaptırılmıştır.

Külliye içerisinde özellikle Yusuf Ziya Paşa Camii, süslemeleri ile burasının bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlamaktadır.

Kurşunlu Camii

Harput Mahallesi sınırlarında bulunan Kurşunlu Camii, 1739 yılında inşa edilmiştir. Kubbeleri kurşun ile kaplı olduğu için bu isimle anılmaktadır. Kare bir plan üzerine inşa edilen caminin kubbe kasnağında bulunan süslemeler, fazlasıyla dikkat çekicidir.

Karaleylek Kanyonu

Leylek türleri arasında nesli tükenmek üzere olan karaleyleklerin yuvası haline gelen kanyon, Baskil ilçesinde bulunmaktadır. Kanyon çevresindeki kayalıkların tarihte insan eli ile oyularak çeşitli yerleşim alanlarına dönüştürülmesi, Karaleylek Kanyonunun görülmeye değer özellikleri arasında yer alıyor.

Fırat Nehri üzerinde bulunan ve kayalıklar arasından geçen akarsuyu ile kartpostallık bir görüntü sunan Karaleylek Kanyonu, Elazığ gezilecek yerler listenizde olması gereken doğal güzellikler arasındadır.

Alacalı Camii

Minaresinin sıralı olarak siyah beyaz taşlarla yapılmış olması nedeniyle bu ismi alan Alacalı Camii, küçük ve dikdörtgen plan üzerine kurulmuştur. 1223 yılında yapılan cami küçük minaresi ve dikdörtgen süslemeleri ile dikkat çekici bir görünüm sunmaktadır.

Kapı üzerine inşa edilen minaresi hitap kısmından sonra ince olup alt kısmı ise daha geniş bir yapıdadır. Alacalı Caminin en önemli özelliği, tavan kısmında bulunan ahşap süslemelerdir. Dışarıdan bakıldığında klasik bir cami mimarisinin andıran Alacalı Cami, iç kısımlarda ise muhteşem süslemelere ev sahipliği yapıyor.

Cimşit Bey Hamamı

Harput ilçesinde bulunan hamamın soyunma kısmı kare plan üzerine inşa edilmiş olup, hamamın kendisi ise beşgen yapıdadır. Dışarıdan bakıldığında bir hamam yerine türbeyi andıran yapının üstü kubbeyle örtülmüştür.

İki farklı kapısı bulunan ve iç kısmı kemerlerle desteklenen hamamın kubbe yapısında bulunan pencereler, yıkanma yerinin daha aydınlık olmasını sağlamaktadır. 4 eyvan ile desteklenmiş köşeleri ile Osmanlı hamam mimarisini yansıtmaktadır.

Sara Hatun Camii

1465 yılında yaptırılan Sara Hatun Camii, ince kemerli mimarisi ile günümüz camilerini andırmaktadır. Taş işçiliğinden yapılan minberi görülmeye değer olup, dış duvarları ağırlıklı olarak moloz taştan yapılmıştır. Cami yapıldıktan yaklaşık 400 yıl sonra tadilat görmüş ve günümüzdeki halini almıştır.

Meryem Ana Kilisesi

Yüksek kayalıklarının hemen dibine inşa edilen Meryem Ana Kilisesi, moloz taş işçiliğinin bölgedeki en iyi örneklerini teşkil etmektedir. Milattan sonra 179 yılda inşa edilen tarihi kilise, bu bakımdan da bölgenin en eski yapılarından biridir.

Harput Kalesine çok yakın bir konumda olması nedeniyle kaleyi ziyaret eden kişiler tarafından da ziyaret edilen Meryem Ana Kilisesi, 20 metre uzunluğa ve 8 metre genişliğe sahiptir. İlk yapıldığında put saklamak için kullanılan yapı, daha sonra kiliseye çevrilmiştir.

Kilisenin içerisinde bulunan yunus balığı süslemeleri, mozaik işçiliği ile harika bir görüntü sunmaktadır. Üstten bakıldığında ise kilisenin yarım hac planı üzerine inşa edildiği görülmektedir.

Keban Baraj Gölü

Şehirde birçok doğal güzellik bulunmasına rağmen, Türkiye’nin en büyük suni göllerinden biri olma özelliğini taşıyan Keban Baraj Gölü yoğun olarak ziyaret edilmektedir. 125 kilometre uzunluğa sahip olan baraj gölü, yaz aylarında bölgedeki vatandaşların yoğun olarak tercih ettiği bir yerdir.

Göl çevresinde bulunan mesire alanları ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik açılmış olan işletmeler, daha canlı olmasını sağlamaktadır. Şayet Keban Baraj Gölünü Elazığ gezilecek yerler listenize eklemeyi düşünüyorsanız, buraya gittiğinizde balık lokantasında mutlaka bir balık ziyafeti çekmenizi tavsiye ederiz.

Golan Kaplıcaları

Yıllık binlerce ziyaretçi çeken Golan Kaplıcaları, Karakoçan ilçesi sınırlarında bulunuyor. Bu kaplıcalar sadece Elazığ’ın değil, aynı zamanda Türkiye’nin de en önemli termal merkezlerinden biridir.

Yapılan araştırmalara göre kaplıcalardan çıkan suyun cilt hastalıkları, sinir hastalıkları, kadın hastalıkları, romatizma, kas rahatsızlıkları ve daha birçok sağlık sorununa iyi geldiği görülmektedir.

Harput Ulu Camii

İl merkezinde bulunan Harput ulu camii, Fahrettin Karaaslan tarafından 1156 yılında yaptırılmıştır. Aslında caminin yapım yılına dair kesin bir bilgi yoktur. Caminin yapımına ve kim tarafından yaptırıldığına dair tahminler, vergi kitabesinde yazan bilgilere göre yapılmaktadır.

Toplamda 2000 metrekarelik bir alanı kapsayan Harput ulu camii, kuşbakışı görüntüsü ile kapalı avlulu medrese yapılarını andırmaktadır. Caminin en dikkat çekici özelliği minare işçiliğidir. Minaresinde kırmızı taş tuğlaları kullanılmış olup, dip noktasından uç noktasına kadar ciddi bir eğrilik söz konusudur. Minareye bakıldığında gerçek bir tarihi yapı olduğu her halinden anlaşılan cami, günümüzde aktif olarak ibadet amacıyla hizmet vermektedir.

İzzetpaşa Camii

Elazığ gezilecek yerler arasında en görkemli camilerinden biridir. Caminin iç kısmı muhteşem çini ve seramik süslemeleri ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Ana kubbe kısmında toplamda 24 pencere olup, bu pencerelerin altında dini isim ve simgelere yer verilmektedir.

Caminin iç kemer kısımlarındaki eşsiz süslemeler hutbe yeri ile birleşerek, ayrı bir hayranlık bırakmaktadır. Osmanlı mimari tarzını inceliklerini yansıtan İzzetpaşa Camii, bir ana kubbe ve 25 tane küçük kubbeden oluşmaktadır. 55 metre yüksekliğe sahip olan minaresi, Türkiye’nin ilk asansörlü minaresi olma özelliğini taşır.

Hazar Gölü

Teknotik bir göl olan Hazar Gölü, Elazığ’dan 25 kilometre mesafede yer alır. Hazar baba dağı üzerinde bulunan muhteşem doğal güzellik, 22 kilometreye sahip uzunluğu ile dünyanın en uzun göllerinden biridir.

Göl çevresinde resmi kurumlara ait kamp alanlarının bulunması, burayı farklı bir cazibe merkezi haline getirmiştir. Uluslararası spor şenlikleri gibi çeşitli etkinliklerin yapıldığı Hazar Gölü, Elazığ ekonomisi için önemli bir turistik noktadır.

Harput Kalesi

Urartu krallığının inşa ettiği Harput Kalesi, Elazığ gezi rehberi listesinde en fazla ilgi gören yapıdır. Milattan önce 8. Yüzyıl gibi çok köklü bir tarihe sahip olan Harput Kalesi’nin, tarih boyunca birçok medeniyetin hâkimiyeti altında kaldığı bilinmektedir. Bu nedenle başta Selçuklu ve Osmanlı olmak üzere, Bizans gibi tarihin en köklü medeniyetlerinin izlerini taşır.

Kayalıklara bindirilen surları ile klasik kale mimarisinin dışına çıkan Harput Kalesi, şehirde ziyaret edebileceğiniz önemli destinasyonlar arasındadır.

 

Exit mobile version