Site icon Doğa Gezileri

Çorum Gezilecek Yerler

Çorum Gezilecek Yerler

Çorum Gezilecek Yerler

Akdeniz bölgesinde bulunan Çorum, tarihi kalıntıları ile bir hayli dikkat çekmektedir. Çorum gezilecek yerler arasında bulunan tarihi yapıların yanı sıra, şehirde son yıllarda yapılan kazı çalışmaları önemli tarihi bulguları da gün yüzüne çıkarmıştır. Diğer yandan şehirde birbirinden güzel doğal güzelliklerde, yine gezginlere daha iyi birer deneyim sunmaktadırlar.

Çorum Gezilecek Yerler Listesi

Çorum gezi rehberi listenizde yer vermenizi tavsiye edeceğimiz bazı önemli destinasyonlar şunlardır;

Çorum Kalesi

12.yüzyılda Selçuklu zamanında yapılmış olduğu düşünülmektedir. 16. yüzyılda Çorum’u ziyaret eden Evliya Çelebi, Çorum Kalesi’nin Sultan Kılıçarslan tarafından yaptırıldığını söylemiştir. Kalenin yapımında moloz taş, kesme taş ve Roma-Bizans dönemine ait taşlar kullanılmıştır. Ayrıca kale içinde kırk iki konut ve bir cami bulunmaktadır.

Osmancık Kandiber Kalesi

Selçuklu Dönemi’ne ait olan kale Kızılırmak’ın kuzeyinde sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiştir. Kalenin güney cephesinde Roma Dönemine ait kaya mezarları görmeniz mümkündür. İçinde ikinci bir kapı daha bulunan kale tarihi yapısı nedeniyle önemli bir yere sahiptir.

Laçin Kapılıkaya Mezarı

Çorum ilinin Laçin ilçesinde bulunmaktadır. Milattan önce 2. yüzyıla ait olduğu düşünülen Laçin Kapılıkaya Mezarı, Helenistik Dönem izlerini taşımaktadır. Mezar odasının kapısında “ikezios” yazısı ve haç deseni bulunmaktadır. Bu mezar odasının Komutan İkezios’a ait olduğu düşünülmektedir. Ayrıca mezar odasında duvara oyulmuş ölü işlemeleri vardır.

İskilip Kaya Mezarı

İskilip ilçesinde bulunan tarihi kaya mezarlık 100 metre yükseklikte bir kayanın oyulması ile oluşturulmuştur. Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiş olan mezarlıkta iki sütunlu dikdörtgen bir giriş vardır. Sütunlara oyulan iki aslan figürü ve üçgen alınlık içinde ise iki kanatlı aslan figürü bulunmaktadır. Ayrıca mezar odasında iki tane ölü sekisi bulunmaktadır.

Şapinuva Ören Yeri

Şapinuva, Hititler zamanında önemli idari bir bölge olmuştur. Tokat’ta yer alan Maşak Höyük kazılarında bulunan ve dönemin kralına ait olan bir mektupta “Bu yazı size ulaştığı zaman iki gün içinde 1700 askeri İshupitta’dan Şapinuva şehrine, Majeste’nin huzuruna gönderiniz.” yazmaktadır. Şapinuva Ören Yeri’nde dönemin tarihi dokusunu görmek mümkündür. Bölgede iki Fırtına Tanrısı adına iki tapınak, komutanlık, kraliçe sarayı gibi önemli yapılar bulunmaktadır.

Alacahöyük Müze ve Ören Yeri

Alaca ilçesinde bulunan bölgede Eski Tunç Çağı, Genç Kalkolitik Çağı, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi çeşitli medeniyetlere ait kalıntılar bulunmuştur. Türkiye’nin ilk ulusal kazısı olan Alacahöyük kazısı, Anadolu’da yaşamış medeniyetler hakkında çok önemli bilgileri bizlere sunmuştur. 1940 yılında açılan müzede bölgede bulunan çeşitli tarihi eserler sergilenmektedir.  Mezar, anıt, yaşam alanları, tapınaklar gibi çeşitli yapının bulunduğu müze tarihin bütün ihtişamını gözler önüne sermektedir.

Hattuşaş

Çorum’un Boğazkale ilçesinde bulunan Hattuşaş kadim bir yerleşim yeridir. Yerleşim yeri olarak kullanılan ilk medeniyet Hattiler olmuştur. Daha sonra Hitit egemenliğinde Hattuşa adını almıştır ve Hitit’in başkenti olmuştur. Anadolu’nun ilk başkenti olma özelliği taşıyan Hatuşaş, yüzyıllar içinde Anadolu’da çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bulunan kalıntılar Hatti, Hitit, Asur, Frig, Galat, Roma ve Bizans gibi çeşitli medeniyetlerin bu bölgede yaşadığını göstermektedir.

Aşağı kent ve yukarı kent olarak iki kısma ayrılmıştır. Aşağı kentte halkın yaşam alanları ve Büyük Tapınak bulunmaktadır. Yukarı kentte ise tapınak gibi kutsal alanlar bulunmaktadır. 1986 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır.

Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı

Hattuşa’da bulunan tapınak Hitit Dönemine ait önemli izler taşımaktadır. Hititliler tarafından açık hava tapınağı olarak kullanılan yapı, Çorum gezilecek yerler arasında bir hayli ilgi görmektedir. Önemli tanrı ve tanrıça figürleri kayaya oyularak işlenmiştir. 3 medeniyete kapılarını açan açık hava tapınağında her bir medeniyeti izlerine rastlamak mümkün.

Çorum Gezilecek Yerler: İncesu Kanyonu

İncesu Kanyonu

Ortaköy ilçesinde bulunan İncesu Kanyonu yaklaşık 12 kilometre uzunluğundadır. Adeta tarihin bir yansıması olan kanyon çevresinde milattan önce 2000’li yıllara ait sarnıçlar, duvar kalıntıları, ahşap hatıl oyuklar ve elinde yavru aslan tutan bir tanrıça kabartması Kybele bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan İncesu Kanyonu doğal güzellikleri ile de baş döndürmektedir.

Koyunbaba Köprüsü

Koyunbaba Köprüsü, Osmancık ilçesinde ve Kızılırmak üzerinde bulunmaktadır. 250 metre uzunlukta ve yaklaşık 8 metre genişlikte olan köprü II. Beyazıt döneminde yapılmıştır. Sarı kesme taşlardan yapılmış 19 gözlü ve kemerli bir köprüdür. Köprünün bir ucunda adını aldığı Koyunbaba’nın kitabesi bulunmaktadır.

Murad-i Rabi Ulu Camii

Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’in azad ettiği köle Hayrettin Hazır tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Camii’nin yapım yılı tam olarak bilinmemektedir. Minberinin yapımında dikkat çeken ağaç işçiliği ile Ulu Camii tarihin önemli eserlerinden biri haline gelmiştir.

Çorum Saat Kulesi

Çorum Saat Kulesi şehir merkezinde bulunmaktadır. 1894 yılında Beşiktaş Muhafızı Yedi-Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Minare şeklinde olan kulenin güney cephesinde bulunan 1312 tarihli mermer kitabe üzerine yazılmış 8 dizelik bir şiir bulunmaktadır. Sarı kesme taştan yapılan saat kulesinin şerefesine 81 basamak ile çıkılmaktadır. Tepesinde kurşun kubbe olan kulenin dört bir yanında saat kadranı bulunmaktadır.

Eskiciler ve Dikiciler Çarşısı

Dünya’nın en dar çarşısı olarak bilinen bu sokakta karşılıklı sıra halinde küçük dükkanlar bulunmaktadır. Taş döşeme zemine sahip olan çarşının yaklaşık 70 yıllık bir tarihi vardır. 30 metre uzunluğunda 1,5 metre genişliğinde olan sokak 29 küçük dükkâna ev sahipliği yapmaktadır. Tepesini asma ağaçlarının sardığı sokakta daha çok zanaatkârlara ait dükkânlar bulunmaktadır.

 

Exit mobile version