Burkina Faso gezilecek yerler arayanlar için en farklı seçenekler arasındır. Türkiye’ye fazla yakın bir mesafede bulunmayan bu Afrika ülkesinin kuzey sınır komşusu Mali, doğu sınır komşusu Nijer, güney sınır komşuları Benin, Togo, Gana ve Fildişi Sahili’dir. Burkina Faso’nun batı sınırında ise Fildişi Sahili ile Mali topraklarının bitiştiği sınır bölgesi bulunur.
Komşu ülkeler arasında merkezi bir konuma sahip olan Burkina Faso, Gine Körfezi’nin güvenli sayılabilecek bölgelerindendir. Sıradan bir tatil deneyimi yerine Batı Afrika’nın doğal güzelliklerine ve yerel özelliklerine şahit olmak isterseniz Burkina’yı tercih edebilirsiniz.
Yazı Başlıkları
Burkina Faso Fakir Bir Ülke Mi?
Burkina Faso’nun sanayi ve endüstri alanlarında önemli donanımları mevcut değildir. Ülkedeki fabrika, imalathane ve tesis sayısı azdır. Yerli halkın çok büyük bir bölümü, kakao yetiştiriciliği başta olarak tarımsal faaliyetlerle meşguldür. “Burkina Faso fakir mi?” sorusuna daha net bir cevap verebilecek olan detay, ülkenin kişi başına düşen milli gelir oranıdır.
Burkina’nın gayrisafi yurtiçi milli hasılası, IMF’nin 2020 yılında yapmış olduğu tahminlere göre 770 Dolar’dır. Son derece düşük bir seviyede olan bu GSYİH değerinden dolayı, ülke ekonomisi dünyanın en yetersiz 20 ekonomisine dahil edilebilir. Fakat ülke halkının fakirlik durumu, burada yapabilecek olduğunuz keyifli tatillere engel sayılmaz.
Burkina Faso Para Birimi Nedir?
Burkina Faso gezilecek yerler listesi hazırlayanlar, Türk Lirası karşısında değeri yaklaşık yüz kat daha düşük olan CFA Frangı’nı temin etmelidir. Ülkenin para birimi olan CFA Frangı, 2021’in yaz dönemi itibariyle dünyadaki en düşük değerli paralardandır.
Burkina Faso – Türkiye Arası Uçakla Kaç Saat?
Burkina’ya uçakla gitmek isteyenler muhtemelen doğrudan sefer gerçekleştiremeyecektir. Çünkü Türkiye’nin havalimanlarından Burkina Faso’ya kalkış yapan uçaklar bulunmaz. Ancak İtalya üzerinden Cezayir’e geçiş yapılması ve oradan aktarmalı olarak hedef noktaya varılabilmesi mümkündür. Aktarmalı uçuşlar konusunda kesin süre zarflarından bahsetmek zordur.
Fakat ortalama olarak, Türkiye’den kalkış yapan yolcular en geç 5 – 6 saat içerisinde Burkina’ya ulaşabilir. Türkiye – Burkina arasındaki uzaklık ise uçuş rotalarına bağlı olarak 4500 – 5100 kilometre arasında değişir. Ülkeye ulaştıktan sonra ziyaret edebileceğiniz bazı yerler ise şunlardır:
Afrika Mimarisinin Etkileyici Örneklerinden: Ouagadougou Katedrali
Afrika ülkelerinin mimari açıdan pek gelişmiş özelliklere sahip olmadığı düşünülebilir. Fakat Ouagadougou Katedrali gibi gösterişli yapılar bunun tersini işaret eder. Ülkenin başkentinde bulunan büyük katedralin klasik Avrupa yapılarından farklı olduğunu söylemek mümkündür. Sade fakat etkileyici bir tarzda planlanarak inşa edilen Ouagadougou Katedrali, ülkedeki Roma Katolik Başpsikoposluk makamının resmi konutudur.
İnşa edildiği dönem ise 1930’lar olarak bilinir. Burkina Faso gezilecek yerler sıralamanıza burayı eklemeniz, Afrika’daki yapıların kötü ya da bakımsız olduğuna dair yaygınlıkla söylenenlere karşı önyargılarınızı yıkacaktır. Basit fakat etkileyici bir görünüme sahip olan katedralin geniş bir bahçesi de mevcuttur.
Ülkenin En Büyük Camisi Olan Grande Mosquee
Grande Mosquee Fransızcada “Büyük Cami” anlamına gelir. Ülkede en fazla ziyaret edilen ve Burkina Müslümanlarının merkezi sayılan bu ibadethane, Arap mimari tarzlarının etkisinde kalınmayarak inşa edilmiş sayılı camilerdendir. Ouagadougou’ya gelen turistlerin bu yapıya çok ilgi gösterdikleri söylenebilir. Nüfusunun çoğunluğu Katolik Hristiyan olan Burkina Faso’da farklı dini inançların birlikte bulunabildiklerini görmek açısından Büyük Cami’yi ziyaret edebilirsiniz.
Dünyanın En İlginç Yapılarından Bobo Dioulasso Camii
Bobo Dioulasso Camii ya da asıl ismiyle Mosquee de Bobo Dioulasso, dünyanın başka hiçbir yerinde eşini benzerini bulamayacağınız bir yapı tarzına sahiptir. Bobo Dioulasso şehrinde yer alan bu camiyi Burkina Faso gezilecek yerler listesine dahil etmenizde fayda vardır.
Kubbe ve minare gibi temel detayların bulunmadığı bu ibadethanenin duvarlarını yan yana sıralanmış dikey sütunlar meydana getirir. Bu sütunlar üzerinde ise görsel detay olarak eklenmiş olan ve karşı tarafa bakan küçük dallar bulunur. Afrika’nın yerel mimarisi yönünden çok kıymetli sayılan bu detaylar, bölge yabancıları için dikkat çekici olabilir.
El Değmemiş Doğal Bir Güzellik: Karfiguela Şelaleleri
Banfora şehrinde bulunan Karfiguela şelaleleri, Afrika’ya özgü sık çalıların ve ağaç türlerinin fazla bulunduğu bir bölgeyi meydana getirir. Şelale sularında yüzmek, ormanlık alanda yürüyüş yapmak ve doğa fotoğrafları çekmek mümkündür. Ülkenin kırsal bölgelerinde tehlikeli yabani hayvanlarla karşılaşma riski yüksek olurken, Karfiguela’da zararsız kertenkeleler ve bazı böcek türleri dışında pek canlı bulunmaz.
Burkina Faso Gezilecek Yerler Sıralamasındaki En Yüksek Rakımlı Bölge: Sindou Tepeleri
Les Pics de Sindou yani Sindou Tepeleri Banfora’dadır ve Burkina’nın en yüksek bölgesini oluşturur. Tepeye ulaşmak için pek çok köyün yakınından geçilir. Eğer Burkina Faso’ya kadar gelmişken Afrika’nın derme çatma köy evlerini de görmek istiyorsanız bu tepeye yolculuk yapabilirsiniz.
Bölgede, kafa ve gövdeye benzer bölümleriyle insan figürleri andıran doğal kaya oluşumları mevcuttur. Ayrıca küçük göller, ormanlık alanlar ve sarı otlar da tepe yolculuğunda çok fazla karşılaşabileceğiniz detaylardır. Burkina Faso’da gezilecek yerler arıyorsanız, Sindou Tepeleri sizin için keyifli bir doğa yürüyüşü yapma fırsatı sunabilir.