Site icon Doğa Gezileri

Avanos Gezilecek Yerler

Avanos Gezilecek Yerler

Avanos Gezilecek Yerler

Avonos suladığı tüflü ve killi topraklarla adının hakkını veren Türkiye’nin en uzun Kızılırmak Nehri’nin iki yanına kurulmuştur. Çanakçılık, halıcılık gibi el sanatlarının yoğun olarak yapıldığı ve  şarapçılığın meşhur olduğu eşsiz peri bacaları vadileri ile Kapadokya bölgesinin en önemli turistik yerlerinden biridir.

Bilinen geçmişi M.Ö 2000’li yıllara Hititlere kadar uzanan Avanos gözlere adeta seyir ziyafeti çektirmektedir. Zelve, Dervent, Güllü Dere, Kızılçukur ve Yamanlı vadileri Volkanik tüflerin milyonlarca yıllık aşınması ile meydana gelmiş Avanos gezilecek yerler listesinde yer alan önemli bölgelerdendir.

Avanos Gezilecek Yerler

Paşabağ

Zelve Vadisi yakınlarında yer alan Paşabağ önemli ören yerlerinden biridir. Avanos’un 3,5 Km ilerisinde yer alan ve Keşişler Vadisi adı ile bilinen Paşabağ, şapkalı peri bacalarının yoğun olarak bulunduğu ve oldukça popüler olan bölgelerden biridir. Peribacalarının hemen hemen bütün örneklerini bu bölgede görmek mümkün.

Zelve Vadisi

Zelve Vadisi Kapadokya’da peri bacalarının oluşumunun en fazla olduğu yerlerden biridir. Sivri uçlu ve geniş gövdeli yüzlerce peri bacasına oyulmuş, 8. ve 9. yüzyıllara ait 15 kilise bulunuyor.

 Kızılçukur Vadisi

Volkanik çöküntünün meydana geldiği Kızılçukur Vadisi, peri bacaları ve doğal kaya oluşumları ile kaplı.  Kızıl tüf kayalarından oluşmasından dolayı adına Kızılçukur denen vadi Avanos’ta bulunan en fotojenik noktalarından birisi bölgede harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Vadi içinde eski yerleşkeler, güvercinlikler ve kiliseler bulunmaktadır.

Güllüdere Vadisi

Gün doğumunda havalanan onlarca balonu seyrederek büyük bir görsel şölene şahit olacağınız en güzel yerlerden biri Güllüdere Vadisidir. Bölgede ATV kiralayarak çevreyi turlayabilirsiniz.

Vadinin yanında bulunan dik bir yamaçta Aziz Agathangelu Kilisesi bulunuyor. Kilisenin haç sembolü Kudüs’teki kutsal haçı temsil ettiği düşünülüyor.

Özkanak Yeraltı Şehri

Avanos gezilecek yerler listesine dahil etmeniz gereken en güzel yerlerden biri Özkanak Yeraltı Şehri’dir. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmeyen bölgenin M.Ö. 400 yıllarında yapıldığı düşünülüyor. Oldukça farklı bir mimariye sahip bölgeyi gördüğünüzde o zamanlarda böyle bir yerin nasıl inşa edildiğini düşünmeden duramayacaksınız.

Lehit Mezar

Avanos’ta Kızılırmak kenarında tamamen tesadüfen bulunan lahit, yapılan araştırmalara göre saçları kınalı bir kadına aitmiş.

Dereyamanlı Kilisesi

1.Yüzyıl’a ait en önemli eserlerden biri olan Dereyamanlı Kilisesi Avanos’ta görülmesi gereken yerlerden biri. Vatikan temsilcilerinin de katılımıyla bölge gelen dini grupların ibadetine açıktır.

Çeç Tümülüsü

Avanos’un 15 Km güneybatısında yer alan Çeç Tümülüsü uzaktan bakıldığında bir kovboy şapkasına benziyor. Yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahip olan tümülüs kazı yapılamadığı için arkeolojik gizemini sürdürmektedir. Uzmanların tahminlerine göre bir Bizans Kralına ait bir mezar olabilir. Bölgeye ait bir efsanenin de bulunması tümülüse olan ilgiyi arttırmaktadır. Rİvayete göre koyunlarını otlatan bir çobanın köpeği koyunlara saldıran tilkiyi kovalarken ufacık bir delikten Çeç Tümülüsü’ne girer ve bir daha çıkamaz.

Exit mobile version