Pandemi süreci içinde birçok uygulama ile ilgili bilgiler verilirken aşı pasaportu nedir? konusu ile ilgili araştırma yapanların sayısı da gün geçtikçe artıyor.
Aşılanmış kişilere turizm ve seyahat alanında esneklikler sağlanabileceği hakkında söylemler, bazı ülkelerin bu konuda düzenleme yapmaya başlamasına neden oldu. Dünya gündeminde de yer alan aşı pasaportu uygulaması bazı çevrelerde olumlu karşılanırken bazı çevrelerde de aşılanmış kişiler ve aşılanmamış kişiler şeklinde bir sınıflandırmaya gidileceğinden dolayı endişe ile karşılandı.
Dünya Sağlık Örgütü Aşı Pasaportu Şartı Getirilmemesi İstiyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün Acil Durum Komitesi, yeni tip korona virüste küresel acil durum devamının sürmesi gerektiğini savunduğu için, aşı pasaportu şartının getirilmemesini savunuyor. Diğer bir yandan bakıldığında yeni tip korona virüs öncesinde de sarı humma, kolera, difteri, sıtma gibi hastalıklara karşı çoğu ülkede bu hastalılara karşı aşı olunmadan giriş izni verilmiyor.
Henüz aşı pasaportu nedir?, uygulamaya alınacak mı soruları sorulmaya devam ederken, bazı havayolu kuruluşları harekete geçmiş durumdalar.
Havayolu firmalarından bazıları yolcularının korona virüs testi yaptırdıklarını veya aşılandıklarını kanıtlayan bir belgenin oluşturulması amacıyla, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği tarafından hazırlanan dijital seyahat kartı uygulamasını devreye alacaklarını duyurdular.
Aşı pasaportu uygulaması için Kuzey Avrupa ülkeleri hazırlıklara başlarken, Avrupa Birliği’nin diğer ülkeleri uygulamanın doğruluğu hakkında görüş ayrılıkları yaşıyor.
Türkiye için ise; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konunun uluslararası diplomasi noktasında değerlendirileceğini açıkladı.