“Artvin’in neyi meşhurdur?” sorusuna cevap olarak öncelikle Karçal Dağları, Marsis Dağı ve Yalnızçam Dağları sayılabilir. Karçal Sıradağları ile Marsis Dağı il içindeyken Yalnızçam Dağları Artvin ve Erzurum’a da uzanır.
Yükseltili ve yemyeşil coğrafyasıyla dikkat çeken Artvin, doğal tepecikler üzerine inşa edilmiş dağ evleriyle de ünlüdür. Doğu Karadeniz’deki huzurlu bir şehir olan Artvin’i ziyaret ederek düşük maliyetli bir tatil yapabilirsiniz. Artvin gezilecek yerler sıralamanız için faydalı olabilecek tavsiyeler ise şunlardır:
Yazı Başlıkları
Keyifli Bir Doğa Yürüyüşü Yapmak İsteyenler İçin: Mençuna Şelalesi
Şehirdeki en popüler doğal güzelliklerden biri Mençuna’dır. Sık ağaçların bulunduğu, bol yağış alan Arhavi’deki şelalelere ulaşmak için dik yamaçlara tırmanılır. Yılın her döneminde aynı canlılığa sahip olan Mençuna Şelalesi havayı temizlediği için yürüyüşünüzün verimi artar.
Doğanın Tadını Çıkarabileceğiniz Karagöller
Artvin’de gezilecek yerler, yeşilin ön plana çıktığı yerlerdir. Biri Şavşat ilçesinde, diğeri Borçka’da bulunan Karagöller zengin bitki çeşitliliğine sahiptir. Çok sayıda hayvanın doğal yaşam alanı olmaları, ne kadar iyi muhafaza edildiklerini gösterir. Karaca, dağ keçisi, tilki, çakal, porsuk, ağaç sansarı ve vaşak sıklıkla rastlanabilen hayvanlardır.
Tabiat parklarının yükseltili olmakla beraber fazla ziyaretçi almayan bölgelerinde kurt, ayı, yaban keçisi, yaban kedisi ve yaban domuzu yaşar. Karagöllerin her ikisinde de rastlanabilecek yabani hayvanlar, insanlara zarar vermedikleri için seyahatinizi olumsuz etkilemez. Ayrıca “Artvin’in neyi meşhur?” diyenlere cevap olarak sayılabilecek tüm bitkileri Karagöllerde bulabilirsiniz.
Şavşat Karagöl veya Borçka Karagöl’ü ziyaret ederek çadırlı kamping, kuş gözlemciliği, piknik, doğa fotoğrafçılığı ve yürüyüş yapabilirsiniz. Doğallığı korunan bu yerler “Tabiat Parkı” statüsündedir. Büfe, mescit, çocuk oyun alanı ve tuvalet imkanları bulunur.
Şehrin En Eski Yapılarından: İşhan Kilisesi
İşhan Kiliisesi bir Gürcü – Ortodoks mirasıdır. Onuncu yüzyılda hizmete açılan kilisenin asıl adı Parhali’dir. Bu isim, bulunduğu Altıparmak Köyü’nden kaynaklanır. Yusufeli’nin Altıparmak Köyü, eskiden Parhali adını taşımıştır.
Günümüzde İşhan Kilisesi olarak isimlendirilen bu yapının ana kilise binası ve iki adet şapeli ayaktadır. İnsan yoğunluğundan uzak bir bölgede yer alması, yapının yeteri kadar korunabilmesini sağlamıştır. Artvin’e gelmişken küçük, eski ve dikkat çekici bir yapıyı ziyaret etmek isteyenler Yusufeli’ndeki İşhan Kilisesi’ne uğrayabilir.
Artvin, doğal ve sakin bir seyahat gerçekleştirmek isteyenler için uygundur. Şehrin gezilecek yerleri kadar, yöresel lezzetleri de ön plandadır.
Artvin’in Neyi Meşhurdur? Artvin’de Ne Yenir?
Artvin meşhur yemekleri ile her damak tadına hitap edebilir. Doğu Karadeniz illerinde yaygın olduğu gibi, Artvin’de yiyebileceğiniz ilk yemek hamsi tavadır. Bölgenin ortak bir yemeği sayılan hamsi tava haricinde, şehrin kendine özgü lezzetleri de bulunur. “Artvin’in neyi meşhurdur?” sorusuna yemek açısından verilebilecek cevaplar şöyledir:
- Karalahana Sarması: Artvin yöresinin karalahanaları, siyahımsı bir renge sahiptir. Koyu renkli olmaları ile besleyiciliklerini yansıtan lahanalar bölgenin sık tüketilen yiyecekleri arasındadır. Etli pirinçli, mısırlı pirinçli veya tek pirinçli yapılabilen sarmalar Artvin’de meşhurdur.
- Yoğurtlu Silor: Artvin yufkasının katlanıp dilimlenmesi ve kurutulmasıyla elde edilen silor, yoğurt ve ete çok yakışır. Erimiş tereyağıyla ıslatılan Artvin silorlarının tepsi içinde et ve yoğurtla karıştırılması, bu yemeği ortaya çıkarır.
- Artvin Kuymağı: Kuymak, Anadolu’nun farklı bölgelerinde sıkça tüketilen bir tatlıdır. Mıhlama ismiyle de bilinen Artvin kuymağı, içindeki özel peynirle farkını gösterir. Doğal tereyağı, tel peynir, un ve irmikten yapılan mıhlama, yerken sünen bir kıvama sahiptir. “Artvin’in neyi meşhur?” diyenler bu tatlıyı denemelidir.