Yurt dışında e-ticaret ile ürün satmak isteyenler, ürün satış stratejisinden SEO gibi pazarlama kriterlerine, kargo sürecinde desi hesaplamadan ürünlerin GTİP sorgulamasına kadar birçok konuda bilgi sahibi olmak zorunda. Kârlı ve başarılı bir e-ticaret operasyonunun olmazsa olmaz parçaları olan bu konularda bilinmesi gerekenleri anlattık.
Yazı Başlıkları
Amazon Amerikada Satış Yapmanın Avantajları Neler?
Amazon, dünyanın en büyük e-ticaret devlerinden biri. Günümüzde online ticaret pazaryeri dışında aynı zamanda bulut altyapısı gibi konularda da hizmet sunan Amazon, yüz milyonlarca kullanıcıya ulaşan kitlesi ile dünyanın lideri konumunda. Amazon’un birçok ülkede farklı servisleri mevcut, Türkiye’de Amazon Türkiye hizmet verirken, şirketin Avrupa’da ya da Kuzey Amerika’da da birçok farklı operasyonu yer alıyor. Bunlardan biri de Amazon Amerika.
Amazon Amerika’da ürün satmak her şeyden önce, dolar bazlı satış yapma fırsatı sunması bakımından önemli. Amazon Amerika’da ürün satan satıcılar, kendi ürünlerini satabildiği gibi stoksuz e-ticaret ile farklı satıcıların ürünlerini de satabiliyor. Buna ek olarak, FBA modeli ile dileyen satıcılar Amazon’un lojistik altyapısından da faydalanabilir. Yüksek kullanıcı sayısı, kâr fırsatı veren fiyatlandırmalar Amazon’un öne çıkan yanlarından. Dropshipping için bir örnek vermek gerekirse, Çin’den 1 dolara tedarik edebildiği ürünü Amazon’da 20 dolara satabilen bir kişi, komisyon ve kargo giderleri çıkıldığında iyi bir kâr elde edebilir. Stok maliyeti gibi konuların olmaması da, apayrı bir avantaj. Bununla birlikte, Amazon’da iyi bir satıcı olarak yüksek kârlılık yakalamak için belli konularda bilgi sahibi olmak önemli.
Desi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Amazon, ETSY ya da diğer pazar yerlerinde kargo maliyeti satıcıların en çok önem verdiği konu. Türkiye’den Avrupa’ya ya da ABD’ye gönderilen bir üründe kargo şirketleri ücretleri desi üzerinden alır. Peki desi hesaplama nasıl yapılıyor? Ürünün hacminin esas alındığı desi, oldukça kısa bir formül ile hesaplanabilir.
Desi, bir ürünün yükseklik, uzunluk ve genişlik cinsinden hesabını içerir. Desi, santimetre cinsinden bu değerlerin çarpımının 3000’e bölümüdür. Örnek vermek gerekirse, bir ürünün yükseklik ve genişliği 10 santimetre, uzunluğu ise 30 santimetre olsun. Bu durumda bu değerler çarpılır, sonuç 3000 bulunur. Bu değer 3000’e bölündükten sonra sonuç 1 çıkar, yani bu ürün 1 desidir. UPS, DHL, TNT gibi şirketlerde yurt dışı kargo ücreti çıkarken, desi miktarını baz alabilirsiniz.
GTİP Sorgulama Nasıl Yapılır?
Yurt dışında ürün satışında diğer bir önemli konuda GTİP sorgulama işlemidir. GTİP sorgulama işlemi, bir ürünün gümrük tarifesindeki kodudur. Ürünün vergilendirmesi ya da kargosu ile ilgili süreçlerde GTIP numarası talep edilir. GTİP açılımı, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonudur. GTİP sorgulama için birkaç farklı yöntem kullanılabilir. Bunlar içinde en çok tercih edilen ise TÜİK web sitesinde GTİP sorgulamadır. TUİK sitesinde tanımlarda ara kısmında, sınıflandırmalara giderek bir ürünün GTİP sorgulama işlemini yapabilirsiniz.
Desi hesaplama ve GTİP sorgulama yurt dışına ürün satışında bilinmesi gereken konulardan. Amazon ve ETSY gibi platformlarda iyi bir satıcı olmak için, yurt dışı kargo ve lojistik sürecinde sorun yaşamamak adına Shipentegra ile çalışabilirsiniz. Birçok pazaryeri ve kargo şirketi ile entegrasyon sunan platform, lojistik işlemlerinin takibini kolay hale getiriyor.