doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
32,4714
EURO
34,5590
ALTIN
2.474,93
BIST
9.529,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Türkiye’de görülen iklim çeşitleri nelerdir?

06.09.2021
0
A+
A-

Ülkemizde birçok faktöre bağlı olarak iklim çeşitleri görülmektedir. Örneğin kış mevsiminde Ege bölgesinde hava güneşli iken, Doğu Anadolu Bölgesi’nde kar yağışı görülebilir. Türkiye’de görülen iklim çeşitleri; Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi, step karasal iklim ve sert karasal iklimlerdir.

Türkiye’de görülen iklim çeşitleri

Karadeniz iklimi

Türkiye’de Karadeniz, yağışın ve nem oranının en fazla görüldüğü bölgedir. Karadeniz bölgesinde her mevsim yağış görülebilir ancak sonbahar mevsimi en fazla yağış görülen mevsimdir. Bölgede en az yağış görülen mevsim ise ilkbahardır. Nem oranı fazla olması neticesiyle günlük ve yıllık sıcaklık farkı en az görülen bölgedir. Ülkemizin Karadeniz bölgesinde hava genellikle bulutludur. Karadeniz bölgesinde yükseltiye bağlı olarak en fazla yağış gören Doğu Karadeniz bölgesidir.

Bölgede bol yağış olması neticesiyle gür ormanlı bitki örtüsü mevcuttur. Yıllık yağış oranı 2000 mm  üzeridir. Ülkemizin bu bölgelerinde kışın yaprağını döken ağaçlar kadar yaprağını dökmeyen ağaçlar da yetişmektedir. Coğrafi yapı nedeniyle bölgede yükselti farkları oldukça fazladır. Bu nedenle, Karadeniz bölgesinin alt kesimlerinde geniş yapraklı ağaçlar vardır.

Akdeniz iklimi

Ülkemizin Akdeniz bölgesinde yaz aylarında, sıcak ve kurak iklim özellikleri görülür. Bölgenin kış aylarında ise ılık ve yağışlı bir hava seyreder. Akdeniz iklimi yalnızca Akdeniz Bölgesinde görülen bir iklim tipi değildir. Ege Bölgesi’nde, Güney Marmara Bölgesi’nde belirli bir yükseltiye kadar Akdeniz iklimi görülmektedir.

Akdeniz iklim tipinin bitki örtüsüne genel adıyla “maki” denilmektedir. Maki, bodur çalı topluluklarından oluşan bitki örtüsüdür. Akdeniz ikliminde yetişen bitkiler ise; zeytin, süpürge çalısı, defne, keçiboynuzu gibi bitki topluluklarıdır.

Akdeniz Bölgesi’nin üst kısımlarına doğru gidildikçe bozkır bitki örtüsüne rastlanır. Akdeniz Bölgesi’nin kıyıdan başlayarak iç kısımlara doğru maki, iğne yapraklı ağaçlar ve en yüksek kesimlerde ise alpin çayırları görmek mümkündür.

Ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nde en fazla yağış olan dönem, kış mevsimidir. Akdeniz iklim tipinin görüldüğü yerlerde yıllık yağış miktarı ise 550-1000 mm arasında değişiklik göstermektedir. İklim tipleri arasında bu iklim tipi, en az don olayının görüldüğü iklim tipidir.

Step karasal iklim

Türkiye’de görülen iklim çeşitleri arasında yer alan bu iklim tipi ülkemizin; İç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin doğusu ve Erzurum-Kars illeri haricinde ülkemizin hemen her bölgesinde görülen bir iklim tipidir. Step karasal iklimin bitki örtüsü ise “bozkır” olarak adlandırılmaktadır. Bozkır; ilkbahar aylarında yağışlar ile büyüyen, yaz mevsiminde ise sararıp solan ot tipindeki bitki topluluklarıdır. Dolayısıyla bozkır, küçükbaş hayvancılık yetiştirilmesine uygun bitki örtüsüdür.

Step karasal iklim, yaz mevsiminde kurak ve sıcak olur. Kış mevsiminde ise soğuk olur. Step karasal iklim tipi görülen bölgelerde yağış miktarı azdır. Bu iklim tipinde ise en fazla yağış aldığı mevsim ilkbahardır.

Sert karasal iklim

Sert karasal iklim tipi ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Erzurum-Kars illerinde ve civarında görülen bir iklim tipidir. Bu bölgelerde yükselti fazla olması sebebi ile, step karasal iklimin alpin çayırları bitki örtüsüdür. Sert karasal iklim tipinde ise en fazla yağış görülen dönem yaz mevsimidir. Sert karasal iklim tipinde kış mevsimi uzun ve çok sert olarak yaşanmaktadır.

Sert karasal iklim tipi yıllık sıcaklık farkının en fazla olduğu iklim tipidir. Bu iklim tipinin görüldüğü bölgelerde yükselti fazla olmasından dolayı don olayı çok sık yaşanır. Sert karasal iklim tipinin görüldüğü yerlerde seracılık faaliyetleri yapılamaz çünkü don olayı fazlaca yaşanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.