doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
32,3212
EURO
35,0797
ALTIN
2.300,60
BIST
9.066,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Ordu’nun Neyi Meşhur? Ordu’dan Ne Alınır?

14.07.2022
0
A+
A-

Türkler tarafından kurulduğuna inanılan Ordu, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan en güzel illerden biri. Denize kıyısı, sakin atmosferi ile huzur dolu bir şehir. Fındık üretiminde oldukça önemli yeri olan Ordu hem tarihi hem de doğal kaynakları ile hem yerli hem de yabancı turistlerinde sık sık ziyaret ettiği yerlerden biri. Ordu’nun neyi meşhur? Ordu gezilecek yerler ve Ordu’dan ne alınır? Hepsi gezi rehberimizde.

Ordu’nun Neyi Meşhur? Ordu’da Görülmesi Gereken Yerler

Taşbaşı Kültür Merkezi: Ortodoks Hristiyanları tarafından 1853 yılında inşa edilen kilise, 2000 yılından beri Kültür Merkezi olarak kullanımda. Bazilika şeklinde inşa edilen kilisenin tamamı kesme taştan yapılmış.

Ünye Kalesi Kaya Mezarı: İç kısımlarında freskler bulunan Ünye Kalesi Kaya Mezarının girişi adeta antik Grek tapınağına benziyor. Helenistik Dönemden kalma mezarların bulunduğu vadi, oldukça sanatsal bir görüntüye sahip.

Kazankaya Şelaleleri: Ordu’nun en güzel yerlerinden biri olan Kazankaya Şelalelerinde su sesiyle hem doğa yürüyüşü yapabilir hem de birden fazla şelalelerin yanında fotoğraf çekilebilirsiniz.

Yason Burnu Yarımadası: Efsanelere konu olan yarımada da bir de kilise bulunuyor. Herkül ile Kaptan Yason’un altın postu aradığına inanılan Yason Burnu Yarımadası’nda hem güneşin doğuşunu hem de batışını yaz aylarında çıplak gözle izleyebilirsiniz.

Perşembe Yaylası: Çiseli Şelalesi, Karga Tepesi gibi doğal güzelliklerin yer aldığı bölgelerin bulduğu Perşembe Yaylası’nda yamaç paraşütü yapabilir ve şenlik dönemine denk gelirseniz düzenlenen şenliklere katılabilirsiniz. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de geçen Perşembe Yaylası görülmesi gereken yerler arasında.

Küpkaya Kanyonu: Ordu’nun eşsiz güzelliklerinden biri olan Küpkaya Kanyonu’nda kano sporu yapılmaktadır. Macera sever yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği bu yere uğrayarak eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Ordu’da Ne Yenir?

Taze Bezelye Kayganası: Taze bezelyelerin haşlanarak mısır unuyla karıştırılıp üzerine yumurta kırılmasıyla yapılan taze bezelye kayganası Ordu’nun yöresel yemeklerinden biridir.

Hamsi Köftesi: Ordu’nun neyi meşhur? sorusuna ilk verilecek cevaplardan biri de meşhur Hamsi köftesidir. Karadeniz Bölgesi’ndeki herhangi bir şehirde hamsili bir yemeğin meşhur olmaması imkansız. Ordu’nun hamsiden yapılan köftesi ise dillere destan. Daha önce tatmadığınız bir köfte olan bu yemeğe kesinlikle bir şans vermelisiniz.

Fındıklı Un Helvası: Un helvası Türkler için en sevilen tatlı çeşitlerinden biridir. Fındık üretiminde oldukça büyük payı olan Ordu’da fındıklı un helvası bir hayli meşhurdur. Özel günlerde ve misafirlere ikram edilmek için yapılan helva sıcak olarak servis ediliyor.

Mısır Yarmalı Aş Sarması: Şekli sarmaya benzeyen mısır yarmalı aş sarması tadı ile lezzetine tanıdık olduğumuz sarmalardan ayrılıyor. Mısır yarması, bulgur ve baharatlar ile hazırlanan harç kara lahanaya sarılıyor ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.

Cevizli Helva: Çöven kökü, limon tuzu, ceviz ve şekerden yapılan helva 3 gün içinde istenilen kıvama geliyor. Özellikle kış mevsiminde sıcak tutmasından dolayı sık sık tercih edilen bu lezzet hem de bir o kadar enerji veriyor insana.

Isırgan Çorbası: Yemyeşil görüntüsüyle Isırgan çorbası Ordu’da sık sık pişiriliyor. Isırgan otu Karadeniz Bölgesi’nde yoğun bir şekilde kullanılan otlardan biridir. İçine mısır unu, bulgur ya da pirinç koyulup yapılan çorba hem besleyici hem de bir o kadar sağlıklı!

Ne Alınır?

Fındık: Orduluların geçim kaynaklarının başında yer alan fındık, tamamen doğal yöntemlerle üretilip dünyanın hemen her yerine dağıtılıyor. Hemen hemen her köşe başında satılan fındıklar uzun yola dayanıklı olmasından dolayı da tatilciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Ordu Balı: Ordu’nun yaylarında yapılan arıcılık faaliyetleri sonucunda elde edilen lezzetli ve organik ballar hem kendinize hem de sevdiklerinize alabileceğiniz en güzel en lezzetli en sağlıklı hediyelerden biri.

Tirebolu Çayı: Tirebolu çayını diğer çaylardan farklı kılan özelliği; yalnızca mayıs ayında toplanıyor olmasıdır. Farklı aroması ve lezzeti ile değişik bir hediye kategorisinde sevdiklerinize hediye edebilir ve evinizde de bu çayın tadını çıkartabilirsiniz.

Mısır Unu: Karadeniz yöresinin en meşhur ürünlerinden olan mısır unu, lezzetiyle market mısır unlarından ayrılmaktadır. Şehirden ayrılmadan önce çantanızda mısır unu için yer ayırmalısınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.