doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
32,3433
EURO
35,1097
ALTIN
2.308,93
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kahramanmaraş’ın Neyi Meşhur? Kahramanmaraş’tan Ne Alınır?

Akdeniz Bölgesinde bulunan Kahramanmaraş; Kurtuluş Savaşı’nda göstermiş olduğu direnişten dolayı 5 Nisan 1925’te TBMM tarafından verilen İstiklal Madalyası’nı almıştır ve adının önüne “Kahraman” unvanı gelmiştir. Geç Hitit şehri olan Gurgum’un bulunduğu yerde kurulan Maraş’ta kapsamlı bir kazı yapılmamasına rağmen birçok Hitit anıtı bulunmuştur. Şehirde, Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boyları gibi hemen hemen 24 Oğuz boyunun yaşadığı bilinmektedir. Dondurması, tarhanası ve biberi ile ün kazanan Kahramanmaraş’ın neyi meşhur? Kahramanmaraş’tan ne alınır?

Kahramanmaraş’ın Neyi Meşhur? Kahramanmaraş Gezilecek Yerler

Kahramanmaraş Kalesi: Kale, şehrin tam merkezinde yer almakta olup, güney tarafında dik yüksek bir tepe, kuzey tarafında ise hafif eğimli bir tepe üzerine kurulmuştur. Geç Hitit döneminde inşa edilen Kahramamaraş Kalesi; Asur, Akdeniz, Pers, Kapadokya, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Türk Cumhuriyetleri döneminde çeşitli onarım ve genişletmelerden geçmiş ve günümüze ulaşmıştır.

Döngel Mağarası: Kahramamaraş-Kayseri karayolunun 50 Km’sinde, araçla 50 dakika uzaklıkta bulunan Döngel, bölgenin en önemli mağaralarından biri olan üst üste üç mağaradan oluşuyor. Kahramanmaraş topraklarında ilk yerleşimler MÖ 40.000-10.000 Paleolitik dönemde bu mağaralarda başlamıştır. Mağaranın yerden tavana yüksekliği 102 metredir. Mağaranın duvarı ceviz ve çınar ağaçlarıyla kaplı olup, yeşil bir piknik alanıdır.

Yeşilgöz: Buz gibi suyu ve eşsiz manzarası, çınarlar ve salkım söğütleri ile eşsiz bir görünüme sahip olan Yeşilgöz muhakkak görülmeyi hak eden göllerden biridir. Kahramanmaraş’a gelip burayı görmeden dönmeyin.

Yavşan Yaylası: Yemyeşil çeşitli ağaçların bulunduğu Yavşan Yaylası; saha değişik türde yaban hayvanına ev sahipliği yapmaktadır. Yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan ve değişik kuş türleri yer almaktadır.

Kahramanmaraş Meşhur Yemekleri

Ekşili ve acılı yemekler dendiği zaman akla ilk gelen şehirlerden biri Kahramanmaraş oluyor.  Yemek zenginliğinin dillere destan olduğu Kahramanmaraş’ın meşhur yemeklerinden bazıları şunlardır:

Patlıcanlı Ekşili Çorba: Kahramanmaraş halkı tarafından özellikle sabah öğünlerinde tercih edilen bu çorba; sumak, nar, koruk ya da erik ekşisi kullanılarak hazırlanmaktadır. Zaman zaman patlıcan yerine pancar ve semizotu ile da hazırlanmaktadır.

Eli Böğründe: Bir kebap çeşidi olan eli böğründe Kahramanmaraş’ın en sevilen yemeklerinden biridir. Kuzu eti ile hazırlanan kebap közlenmiş domates ve kızarmış patates, biber ile sunulur.

Maraş Tava: Patlıcan, soğan, domates ve kırmızı et ile hazırlanan Maraş’ın yöresel yemeği pek çok Maraş restoranında bulunuyor.

Maraş Usulü Tarhana Çorbası: Maraş’ın meşhur yemekleri arasında yer alan tarhana; yörede nohut ve şalgam ile hazırlanır ve kış aylarında sıklıkla tüketilir.

Maraş Dondurması: Maraş dondurmasını bilmeyen yoktur. Hatta dünyaca bilinen dondurma çeşitlerinden biridir. Sakız gibi uzayan yapısı ile sütün yumuşak tadı sizleri serinleterek mutlu edecektir.

Kahramanmaraş’tan Ne Alınır?

Çağlayancerit Cevizi

Kahramanmaraş ilçesi Çağlayancerit’in yerli ceviz çeşidi olan Çağlayancerit cevizi; dolgu, iri, açık sarı renkte ve kolay kırılan kabukları olan bir türdür. Hem evinize hem de sevdiklerinize bu lezzetli ve sağlıklı hediyeyi alabilirsiniz.

Maraş Biberi

Maraş biberi; Maraş’ın acı yemeklerinin dillere destan olmasını sağlayan en etkili unsurlardan biridir. Uygun fiyatlı oluşundan dolayı hem ekonomik hem de lezzetli bir hediyeliktir. Evde yaptığınız yemekler ile sık sık Maraş’ı anabilir ve tekrar ziyaret etmek isteyebilirsiniz.

Maraş Burma Bileziği

Değerli madenlerden olan altın ile yapılan Maraş burma bileziği; genellikle 22 ayar (916 milyem) altından yapılmaktadır. Ticari amaç için 18 ve 14 ayar, özel istek üzerinde ise 925 ayar gümüş olarak da üretilebilir. Elişine dayalı olarak üretilen bu bilezik yalnızca Maraş’a özgüdür.

Maraş Tarhanası

Maraş tarhanası; içine koyulan malzemeler ve tüketim şekli itibariyle diğer şehirlerdeki tarhanalardan ayrılmaktadır. Dövme ve yoğurttan yapılan Maraş tarhanası ince bir şekilde sürülüp kurutulur. Maraş ziyaretiniz sonrası alabilir ve evinizde de bu lezzetin tadını çıkartmaya devam edebilirsiniz.

Kuru Dolma

Güneşte kurutulan; patlıcan, biber, kabak gibi sebzelerle yapılan kuru dolmalar şehrin en yöresel yemekleri arasındadır. Bol ekşili olan bu dolmaları bir kez yediğiniz de yeniden yemek isteyeceksiniz. Bundan dolayı şehirden ayrılmadan önce aktarlarda satılan bu kurutulmuş sebzeleri ve harcına atacağınız sumağı almalısınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.