doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
32,3416
EURO
35,1000
ALTIN
2.310,41
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Edirne’nin Neyi Meşhur?

06.09.2021
0
A+
A-

Edirne, tarihi yapıları ve yeşilliğiyle öne çıkan bir şehrimizdir. “Edirne’nin neyi meşhur?” sorusuna cevap olarak Selimiye Camii, Büyük Sinagog, Ali Paşa Çarşısı ve Gökçetepe Tabiat Parkı’ndan bahsedilebilir. Kırkpınar yağlı güreşleri ise kültürel olarak şehrin önemli bir sembolüdür. Edirne gezilecek yerler sıralamanızda bulunabilecek ilk üç mekana dair temel ayrıntılar ise şöyledir:

  • Selimiye Camii: Osmanlı mirası olan yapılar arasında büyük öneme sahiptir. Dört kubbesi bulunan Selimiye, Kanuni’nin oğlu Sultan İkinci Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. İnşası 1568’den 1575’e kadar sürmüş, İkinci Selim vefat ettikten 1 yıl sonra ibadete açılmıştır. Sağlamlık ve mimari detayları bakımından dikkat çekici bir eserdir. UNESCO, 2011’de Selimiye’yi Dünya Mirası listesine ekleyerek koruma altına almıştır.
  • Büyük Sinagog: Avrupa’daki Hristiyan baskısından kaçıp Osmanlı’ya sığınan Yahudi cemaatleri asırlarca Edirne’de bulunmuştur. Yahudiler, 1907 yılında bu sinagogu inşa ettirmiştir. Ülkemizin en büyük Yahudi ibadethanesi olan Büyük Sinagog, Avrupa’nın en büyük üçüncü sinagogudur. Şehrin kültürel zenginliğini temsil ettiği için önem taşır. Bina, Fransız mimar France Depre tarafından tasarlanmıştır.
  • Ali Paşa Çarşısı: İnşası 1561 – 1556 yılları arasında gerçekleşmiştir. Hersekli Semiz Ali Paşa, dönemin baş mimarı olan Mimar Sinan’a bu çarşıyı yaptırmıştır. Yüzlerce yıl ayakta kalabilen çarşıda her türlü eşya satılmıştır; günümüzde de satılmaya devam etmektedir. Seyahat sırasında hediyelik eşyalar almak istiyorsanız, her bütçeye uygun yüzlerce ürünle Ali Paşa Çarşısı sizler için uygundur.
  • Gökçetepe Tabiat Parkı: “Edirne’nin neyi meşhur?” diyenler şehirdeki ormanlık alanları mutlaka görmelidir. Keşan’da bulunan Gökçetepe Tabiat Parkı, bitki çeşitliliğiyle ve aktivite imkanlarıyla dikkat çeker. Bol yeşilliğe sahip bir bölgede futbol, basketbol, balta atışı, golf ve paintball aktiviteleriyle zaman geçirmeniz mümkündür.

Haziran’ın sonu ve Temmuz’un başında yapılan Kırkpınar yağlı güreş müsabakalarını izlemek de hem sportif hem kültürel açıdan seyahatinize değer katacaktır. Güreş, Türk kültürünün eşsiz bir parçasıdır ve Edirne’nin sembollerindendir.

Kırkpınar Güreşlerinin Tarihçesi

Edirne’yle beraber kültürümüzü de simgeleyen Kırkpınar güreşlerinin tarihi hakkında birçok anlatı mevcuttur. Bunların en bilineni ise Orhan Gazi dönemindeki seferler sırasında 40 Osmanlı askerinin güreşe tutuşmasıdır. Geçmişi on dördüncü yüzyıla uzanan bu hikayeye göre Süleyman Paşa, beraberindeki 40 askerle Bizans topraklarına yürür.

Birçok kale fethedildikten sonra Edirne civarına dönen askerler bir süre dinlenir. Daha sonra antrenman amacıyla güreşmeye başlarlar. Uzun veya kısa süren çekişmeli müsabakalarda bir galip bir mağlup bulunurken, bir müsabaka sonuç vermez. Kardeş oldukları için vücut ölçüleri ve kuvvetleri birbirine yakın olan 2 asker bir türlü maçı sonuçlandıramaz. Gece yarısına kadar uzayan güreş, nefesi tükenen bu kardeşlerin vefatıyla sonlanır.

Silah arkadaşlarının durumuna üzülen öteki askerler onları defnederek bölgeden ayrılırlar. Birkaç yıl sonra, başka bir sefer için aynı yerden geçen Osmanlı askerleri 2 pehlivanın defnedildiği yerde bir pınar oluştuğunu görür. Buraya Kırkpınar adı verilir ve pehlivanlar anısına düzenli olarak güreş turnuvaları yapılır. “Edirne’nin neyi meşhur?” sorusuna cevap olan Kırkpınar güreşleri, günümüze kadar korunabilmiş az sayıdaki geleneklerimiz arasındadır.

Edirne’nin Hangi Yemekleri Meşhurdur?

Trakya yöresine ait yemekler çoğunlukla sakatatın öne çıktığı yemeklerdir. Ciğerli yemeklerden hoşlanıyorsanız Edirne mutfağı damak tadınıza hitap edebilir. Yemekten keyif alabileceğiniz meşhur Edirne yemeklerinden bazıları şunlardır:

Kızarmış Et Sevenlere: Tava Ciğer

Süt danasının karaciğeri ile yapılan bu yemeğin özelliği, ciğerlerin mümkün olduğu kadar ince doğranmasıdır. İnce dikdörtgenler şeklinde doğranan ciğerler tuz ve karabiberle karıştırılır. Una bulandıktan sonra, yüksek ateşte kızdırılmış zeytinyağında pişirilerek ciğerler servis edilir. Domates ve maydanoz, tava ciğere yakışan detaylardır.

Her Derde Deva Edirne Kelle Paçası

Kelle paça çorbası ülkemizin birçok yöresinde içilebilir fakat Edirne için özel bir yeri vardır. Küçük bir işletmenin girişimleriyle Ekim 2017’de patenti alınan ve Edirne’nin değerleri arasına katılan kelle paçayı burada içmek farklı bir zevktir.

Bol sarımsaklı kelle paça çorbası, kış aylarında yoğun ilgi görür. Kelle ve paça etlerinin kas liflerine, eklemlere, kemiklere faydalıdır. “Edirne’nin neyi meşhur?” diyorsanız pek çok kelle paçacıdan birine uğrayıp bu lezzeti tatmanız önerilir.

Hem Atıştırmalık Hem Akşam Yemeği: Elbasan Tava

Elbasan tava bir Arnavut yemeğidir. Arnavutluk’ta bulunan Elbasan şehri, bu yemeğe adını vermiştir. Az yağlı kuşbaşı etler haşlandıktan sonra bir güvece alınır. Yumurta, un, tuz ve yoğurt karışımıyla hazırlanan hamur, etlerin üzerine dökülerek güveç fırına verilir. Bir çeşit etli kek olarak nitelenebilen bu hafif yemek her zaman tüketilebilir. “Edirne’nin neyi meşhur?” sorusuna gurme lezzetler açısından cevap verirken, et ve sakatat yemeklerinin öne çıktığı görülür.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.