doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

E-Fatura Nasıl Kesilir?

13.08.2021
0
A+
A-

E-fatura nasıl kesilir, faydaları nelerdir sorusuna elektronik ortamlarda hazırlanan fatura çeşitlerinden olan e-faturayla faturalarınızın giderlerini azaltabilirsiniz cevabını verebiliriz. Maliye siteleri üzerinden alıcılar ve satıcılara iletilen e-faturayla giderlerinizi azaltarak müşterilerinize de hızlı faturalar gönderim imkanına oldukça kısa sürede sahip olabilirsiniz. Hızlı, kolay şekilde, ekonomik faturalarla, vakit kaybetmeden e-fatura sistemlerine kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz. Kısa sürede işlemlerinizi gerçekleştirmenize olanak sağlayan e-fatura işlemleri kargo masraflarınızdan da kurtulmanızı sağlar. E-fatura sistemlerinin avantajları oldukça çok olup şöyle sıralanabilir:

 

  • Tahsilatlarınızı hızlandırır. E-fatura takip süreçlerinize vakit harcamazsınız. Online ödeme sistemleriyle işlemlerinizi kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. Faturalarınızı hemen ulaştırdığınızda tahsilat süreciniz hemen hızlanmakta olup alacaklarınız da hızlı gelecektir.

 

  • Faturalarınız anında müşterilerinize ulaşacaktır. E-fatura sistemlerinde oluşturduğunuz faturalar kolaylıkla müşterilerinize ulaşacaktır. Anında görüntüleme imkanına da sahip olabilirsiniz. Faturanızın kargoda kaybolma derdinden de kolaylıkla kurtulmuş olursunuz.
  • Fiziki fatura saklamama rahatlığı: Faturalarınızı dijital ortamlarda saklama rahatlığına kavuşmuş olacaksınız. İstediğiniz an eski faturalarınızı görüntüleyebilirsiniz.
  • Gereksiz kağıt israfından doğayı koruyabilir, ayrıca firmanızı ek masraflardan da kurtarırsınız. Fatura kestiğiniz dönemlere göre kağıt tüketimlerini azaltırsınız.

 

  • Hızlı ve kolay fatura oluşturabilirsiniz. Böylece maliyetten de avantajlar sağlayabilirsiniz. İş sisteminizde operasyonel yükü azaltabilir, mürekkep, kağıt, postalama, arşivleme gibi süreçlere de son verebilirsiniz.

 

E-Fatura Nasıl Kesilmelidir?

 

E-fatura elektronik veri değişim formunda veya XML formatında internet tabanlı web formları kullanılarak kesilmekte olup verileri de barındıran bir belgedir. Belgeler EDI, CSV, XML formatlarına uyum sağlamaktadır. E-faturalar sanal yazıcılar, web uygulamaları, e-postalar, FTP siteleri aracılığıyla yüklenme şansına sahiptir. Kağıt, şirket ya da PDF faturalarından verilerin toplanması, faturaya işlenmesi için görüntülenme yazılımları tercih edilmektedir. E-faturalar internet üzerinden kolaylıkla kesilme imkanına sahip olacaktır. Online vergi dairelerine girişler için şifre, kullanıcı adlarının yazılması da yeterli olacaktır. E-faturayla kolaylıkla online ödeme sistemlerini kullanmanız için aşamalar da şu şekilde olmaktadır:

 

  • Sisteme giriş yapılarak modül seçilmesi ekranından arşiv portal kısmına tıklanmalıdır.
  • Kullanıcı bilgileri kontrol edilmelidir.
  • Ekran sol kısmında yer alan “Belge İşlemleri” kısmına tıklanarak fatura oluşturma ekranına geçilmelidir.
  • Faturalara ait istenen bilgiler doldurulmalıdır.
  • Alıcı bilgileri eklenmelidir.
  • Hizmet ve mal bilgileri eklenmelidir.
  • Toplam kısmı detaylıca kontrol edilmelidir. Kira faturası düzenlenecekse stopaj eklenmelidir.
  • Sistemin talep ettiği bilgiler girildikten sonra bakiye bilgisi eklenmelidir. “Oluştur” kısmının yer aldığı butona tıklanmalıdır. Bu aşama ardından e-fatura taslak alanına kaydedilir.
  • Taslak kısmında faturayı onaylamak amacıyla ilk görüntüleme yapılmalıdır.
  • Görüntülenen faturalar yanlışlık yoksa onaylanabilir.
  • Faturalar onaylandıktan sonra düzeltme ve iptal yapılamaz.
  • Onay işlemleri için imza butonuna tıklanmalıdır.
  • Cep telefonunuza şifre gönderilecek olup ekrandaki alana yazılmalıdır.
  • Şifre yazılıp onaylandığında e-faturanız kesilmiş olacaktır.

 

E-Fatura Kullanımı ve İptali İşlemleri

 

Portaller üzerinden hazırlanan e-faturalar karşı tarafla kolayca paylaşılabilir. Faturaları alıcılara göndermek istediğiniz zaman belge öncelikle indirilmelidir. E-fatura indirilerek çıktısı alınmalıdır. Islak imzayla alıcılara iletilmelidir. Bu şekilde e-posta haliyle faturaları gönderebilirsiniz. E-faturaların iptaliyse alıcılara teslim edildikten sonra 7 gün içinde yapılabilir. Online ödeme sistemleriyle ödeyebileceğiniz e-faturalar kolaylıkla da iptal edilmektedir. GİB portalında aynı durum söz konusu olmayıp e-faturanın iptali söz konusu değildir.

 

E-Fatura Tevkifatları Nasıl Kesilmektedir?

 

E-fatura oluşturmak, normal faturadan farklı olmamaktadır. Tevkifatlı faturaların diğerlerinden farkıysa faturalara eklenen rakamların bölüştürülmesidir. Bu fatura türünde vergiler hem alıcılardan hem satıcılardan alınmaktadır. Aynı şekilde tevkifatlı faturalarda da online ödeme sistemlerinden yararlanabilirsiniz. Tevkifatlı fatura kesim şekli irsaliyeli faturalarla aynı olup faturadaki vergi hesaplamaları farklılık gösterir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.