doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
32,3787
EURO
35,0516
ALTIN
2.326,54
BIST
9.076,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Diyarbakır’ın Neyi Meşhur? Diyarbakır’dan Ne Alınır?

9 bin yıllık bir tarihi geçmişi olan Diyarbakır, yüzyıllar boyu Anadolu ve Mezopotamya arasında bir köprü vazifesi görmüştür. Hurri, Asur, Urartu, İskit, Med-Pers, Akkoyunlu, Makedon, Roma, Sasani, Bizans, Selçuklu, Emevi-Abbasi, Artuklu, Eyyübi, Moğol, Safevi ve Osmanlı devletlerinin üzerinde yaşayarak bırakmış oldukları tarihi ve kültürel mirası günümüze dek taşımayı başaran Diyarbakır; dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Diyarbakır; Dicle Nehri’nin sağında yer alıp Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın tarihi yerleri ve yöresel pek çok yemeği bulunmaktadır. Peki, Diyarbakır’ın neyi meşhur? Diyarbakır’dan ne alınır? Ayrıntılar yazımızda.

Diyarbakır’ın Gezilecek Meşhur Yerleri

Ulu Cami: Ulu Cami, Roma dönemine ait İslam’ın beşinci Harem-i Şerif’idir. Şehir merkezindeki en büyük Hıristiyan kilisesi olan Mar-Tama Kilisesi, MS 639 yılında Ömer döneminde Diyarbakırlı Müslüman Araplar tarafından camiye çevrilmiştir.  1115 yılında meydana gelen deprem ve yangın sonrasında büyük zarar gören cami, 1240 yılında halkın desteği ile yeniden restore edilmiştir.

Hevsel Bahçeleri: Dicle Üniversitesi kampüsü ile bütünleşen bu bahçede, daha çok eski çağlarda yetiştirilen; karpuz, soğan, roka, marul, şeftali, kayısı, elma, erik ve armut ekilmektedir. Hevsel bahçesinde yetişen ürünlerin boyutlarının güvercin dışkıları ile oldukça gelişmiş olduğu bilinmektedir. Bahçe, suyun nehirden çekilmesiyle oluşmuş ve 700 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Hosel, Hevsel ve Esfel adlarını almış bu bahçeler 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Anzele Parkı: Anzele suyu olarak bilinen Diyarbakır’ın kaynak suyunun çıktığı bir parktır. Diyarbakır Sur ilçesi tarafından yaptırılan ve 2014 yılında açılan parkın gerçek adı Ayn-o Zelal, kısaca Anzele denmektedir. Ayn göz göze, Zelal ise temiz ve berrak demektir. Parkta bulunan süs havuzları özellikle çocuklar için serinleme alanlarından biridir.

Birkleyn Mağaraları: Suyun kaynayıp yeraltına aktığı ve yüzeye ulaşmadan önce doğal bir tünel oluşturduğu Birklyen veya Dicle Tüneli olarak adlandırılan antik Dicle Nehri’nin doğum yeridir. Suyun kaybolduğu yer, dünyanın sona erdiği yer olarak tanımlanır. Pilinius ise bu yeri ölülerin yeraltı dünyasına girdiği yer olarak tanımlar.

Diyarbakır’ın Neyi Meşhur? En Meşhur Yemekleri

Gezilip görülecek güzel yerlerinin yanı sıra yöresel yemekleriyle de dikkat çeken Diyarbakır yıl içinde pek çok turisti ağırlamaktadır. Etli yemeklerin ön planda olduğu şehirde doyurucu ve lezzetli yemekler sizleri bekliyor.

Meftune: Diyarbakır’ın en meşhur yemeği denilince akla ilk olarak gelen Meftune; kuzu kaburga ile hazırlanmaktadır.

Pıçık: Bulgur, salça, yoğurt ve baharatlarla hazırlanan Pıçık, eşlikçi olarak tüketilen bir yemektir.

Duvaklı Pilav: Köfte, patates ve pilavın buluştuğu en doyurucu Diyarbakır lezzetlerinden biri olan Duvaklı Pilav, Diyarbakır’ın baharatları ve sebzeleri ile yapıldığında çok daha lezzetli olmaktadır.

Mahlepli Diyarbakır Çöreği: Et yemekleri kadar hamur işlerinde de pek çok yöresel lezzete sahip olan Diyarbakır’da en çok yapılan tariflerden biri Mahlepli Diyarbakır Çöreğidir.

Ayvalı Kavurma: Dana eti ve ayvaların birlikte kavurulmasından sonra patates ve sebzelerin eklenmesiyle servis edilmektedir. Ayvalı kavurma lavaş arası ya da pilav üstü olarak sıklıkla tüketilmektedir.

Gevre: Sabah kahvaltılarında sıklıkla tercih edilen Gevre; katmer böreğini andıran şekliyle hamur işi yemekleri arasında popülerlikte ilk sıralardadır. Dereotlu peynirli ve patatesli çeşitleri olan bu lezzet kesinlikle tadılmayı hak ediyor.

Serbizer Çorbası: Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşama özen gösteren kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Et suyu ile hazırlanan çorba bulgur çorbası olarak da bilinmektedir.

Elma Düzmesi: Diyarbakır’ın mutfağının en güzel tatlılarından biri olan elma düzmesi, el ve krema ile hazırlanmaktadır. Hazırlanan tatlı, karamel ve çikolata sosuyla servis edilmektedir.

Diyarbakır’dan Ne Alınır?

Ziyaretçisi eksik olmayan Diyarbakır’da hatıralık ve hediyelik eşya bulmak da oldukça kolaydır. Yazımızda yer verdiğimiz eşyalardan birini alarak hem sevdiklerinizi mutlu edebilir hem de kendinize Diyarbakır’ı sık sık hatırlama şansı verebilirsiniz.

Örgü Peyniri

Diyarbakır’ın özgü yiyecekleri arasında yer alan organik örgü peyniri lezzetli bir hediye alternatifidir.

Buzdolabı Magnetleri

Buzdolabı magnetleri en sık tercih edilen hatıralık ve hediyelik eşyalar arasındadır. Genellikle Diyarbakır Surlarının ve tarihi şehirlerin işlendiği buzdolabı magnetleri uygun fiyatlı tercih edilebilecek eşyalardan biridir.

Hasır Bilezik

Altın ve gümüş işlemeli hasır bilezikler hediyelik eşya a olarak bilinen hasır bilezikler hediyelik eşya açısından Diyarbakır’da tercih edilebilecekler arasında yer almaktadır. Her bütçeye uygun olan hasır bilezikler özellikle Yenişehir’de yoğun bir şekilde satılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.