doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
32,3752
EURO
35,0539
ALTIN
2.326,91
BIST
9.118,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bitlis Gezilecek Yerler

08.05.2021
0
A+
A-

Tarihin dokusunu her yönüyle derinlemesine görebileceğiniz Bitlis, gezilecek yerler ile farklı bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz. Bitlis tarihi kalıntıların yanı sıra, eşsiz doğal güzellikleri ile de görenleri kendine hayran bırakan şehirlerimizden biridir.

Bitlis Gezilecek Yerler Listesi

Aşağıdaki yerlere Bitlis gezi rehberi listenizde yer vererek, gezi deneyiminizi daha iyi seviyelere taşıyabilirsiniz. Şehirde gezip görmenizi tavsiye ettiğimiz tarihi ve doğal güzelliklerden bazıları şu şekildedir;

Nemrut Dağı

Bitlis Gezilecek Yerler: Nemrut Dağı

Nemrut Dağı

Aktif bir volkanik dağ olan Nemrut Dağı, Adıyaman’da bulunan adaşıyla karıştırılmamalıdır. Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunmaktadır. Yüksekliği üç bin metreye yaklaşan bu yanardağ, Van Gölü’nün hemen batısında yer almaktadır. Dağın içinde gerçekleşen volkanik hareketlerin ve oluşan yanardağ patlamalarının Van Gölü’nü oluşturduğu söylenmektedir. Aralık, ocak, şubat ve mart aylarında üstünden kar eksik olmayan Nemrut Dağı’nın manzarası göze hitap eder.

Yaz aylarında da yeşilliği ve canlı popülasyonuyla dikkat çekmektedir. Kış aylarında kış turizmini canlandıran bir merkez olarak da karşımıza çıkar. Çünkü eteklerinde kayak sporu yapılabilir, bu spora elverişlidir. Kurulan kayak tesisleri ve etrafında yapılan oteller de Nemrut Dağı’nı cazibe merkezi haline getirmeye başlamıştır.

Nemrut Krater Gölü

Nemrut Dağı’nda yer almaktadır. En tepesinde bulunur. Dünyadaki krater gölleri arasında büyüklük bakımından ikinci sıradadır. Keza ülkemizin de en büyük krater görü olma özelliğini taşır.

Mavinin en güzel tonları içinde barındırmasıyla ve doğada nadir rastlanan bir oluşuma sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. Doğa tutkunlarının bir hayli ilgisini çeken bu göl aynı zamanda fotoğrafçıları da ağırlamaktadır. Çok güzel fotoğraflar çekilebilmektedir. Hava sıcaklıkları yüksekliğinden dolayı bir hayli düşüktür. Kış aylarında da büyüleyici bir manzaraya sahiptir. Kamp severler burayı sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarında akın etmektedirler.

Van Gölü

Van Gölü

Van Gölü

Van şehrimizle özdeşleşen Türkiye’nin en büyük gölünün Bitlis ilçesine de kıyısı vardır. Tatvan ve Adilcevaz ilçesine kıyısı olan bu göl, 3713 km2’lik bir yüzölçümüne sahiptir. Nemrut Dağı’nın hareketlenmeleriyle oluştuğu söylenmektedir.

Volkanik set gölü olarak adlandırılır. Adilcevaz ilçesinde bulunan sahil bir hayli turist çekmektedir. En uzun kıyı şeridi burasıdır. Yaz turizminin doğu illerinde en çok geliştiği yerlerden biridir. Etrafındaki konaklama tesisleri ve sosyal alanlarıyla turistik cazibesi en yükseğe çıkartılmıştır.

Gölün içerisindeki mineraller insan cildine iyi geldiği için şifa bulmak amacıyla buraya gelenler de vardır. Egzama, sedef hastalığına sahip olan kişiler veya bitmeyen cilt problemleri olanlar tercih etmektedir. Efsaneleriyle, devasa büyüklüğüyle ve mavisiyle Dünyadaki en güzel göllerden biridir. Halk tarafından büyüklüğünden dolayı Van Denizi olarak adlandırılır. Göle manzarası olan birçok konaklama tesisi vardır ve buralarda tatil yapan kişiler manzaranın tadına varmaktadır. Yüzmek için de güzel bir noktadır Van Gölü. Halka açık plajları bulunan Adilcevaz ilçesi de her yaz ağzına kadar dolmaktadır.

Şerefiye Camii

Tarihi bir öneme sahip olan Şerefiye Camii, Bitlis’in merkezinde yer almaktadır. 13. yüzyılda, Dördüncü Şerefhan tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Konumu itibarıyla gayet kolay bir ulaşımı vardır. Kapıdaki motifler ve mimari yapısı Türk mimarisini yansıtmaktadır. Ziyarete açıktır. Her dinden tarih tutkunları sürekli ziyaret ederler. Tarihi buram buram hissedebileceğimiz, Osmanlı’nın ilk yıllarında yapılmış tarihi bir yapıdır Şerefiye Camii.

Bitlis Kalesi

Milattan önce 312 yılında yapılmış görkemli kale, Büyük İskender’in kumandası altında bulunduğu Bedlis tarafından yaptırılmıştır. Bitlis’in merkezinde bulunmaktadır. Bitlis şehrinin isminin Bedlis isminden geldiği söylenmektedir.

Osmanlı ve Selçuklu bu kaleye hükmettiği için yapılan çalışmalarda onlara ait kalıntılar bulunmuştur. İçinin gezilmesi mümkün olmasa bile dış cephesi görülebilir ve ziyarete açıktır. 2400 yıllık bu tarihi yapı Bitlis’in simgelerinden biridir. Yüksekliği 56 metredir. On yılı aşkın süredir kazı çalışmaları yürütülmekte ve tarihi aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Yürütülen kazı çalışmalarıyla, karanlığa gömülen bir hamam bulunmuştur. Bu hamam sağlam şekilde bulunduğu için bir hayli dikkat çekmiştir.

İhlasiye Medresesi

13.yüzyılın ilk çeyreğinde Selçuklular tarafından inşa edilen bu tarihi eser, Bitlis’in merkez ilçesinde bulunmaktadır. Uzunca bir tarihe sahiptir. Bitlis gezilecek yerler listenizde yer verebileceğiniz medrese, Selçuklular tarafından dini eğitimlerin verilmesi için kullanılmıştır.

Dış cephesinde Selçuklu mimarisi esintileri görülmektedir. Avlusunda, mezar taşları ve türbe bulunmaktadır. Günümüzde de kullanıma açıktır ve Bitlis Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak kullanılmaktadır. Merkez ilçesinde yer aldığı için ulaşımı bir hayli kolaydır ve ekstra çaba sarf ettirmez. Sade ve özenli yapılmış bu mimari harika Bitlis’e yolu düşenlerin uğradığı ilk yerlerden biridir.

Çifte Kümbetler

Van gölünün kıyısında bulunan Ahlat ilçesinde yer almaktadırlar. 1200’lü yıllarda inşa edilmiş kümbetler biri büyük biri küçük olmak üzere iki tanedir. İkisini de Selçuklu büyüklerinin anısına yapılmıştır. Büyük olan Şirin Hatun ve Bugatay Aka, küçük olan ise Hüseyin Timur ve Esen Teken Hatun için yapılmıştır.

Mimarisi çok güzel ve dikkat çekicidir. Kitabeleri bulunmaktadır. Kitabeleri günümüz Türkçesine tercüme edildiğinde kimin anısına, kaç yılında, kimlerin yaptığı ortaya çıkmaktadır. Kümbetler iki kattan oluşmaktadır. Birinci katlarında mezar odaları, ikinci katlarında ise ibadet edilebilecek yerler bulunmaktadır. Kümbetlere her kültürden, her dinden, her ırktan insanlar ziyaret gerçekleştirirler.

Mimarisi Selçuklu mimarisinin özeti niteliğindedir. Sade ve şık görünümü bir hayli dikkat çekmekte ve mistik havası ziyaretçilerini etkisi altında bırakmaktadır. Özellikle kış aylarında kubbeleri kar altında kalan kümbetler çok güzel bir manzara oluşturur.

Ahlat Müzesi

Ahlat ilçesinde yer alan bu müze bizleri Bitlis’in uzak tarihine doğru bir yolculuğa çıkartmaktadır. Ahlat müzesinde Urartulardan Osmanlılara kadar birçok medeniyetin eşyaları sergilenmektedir. Giriş ücreti yalnızca 5 TL’dir. Ahlat müzesinde kazılarda çıkartılan maddi değer biçilemeyecek birçok eser bulunmaktadır. Bitlis’i ziyaret eden herkes gidip tarihi bir yolculuğa çıkmak isteyenlerin yeri bu müzedir.

Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Dünyada bulunabilmiş en büyük Türk mezarlığı konumunda olan bu mezarlık, Bitlis gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezleri arasındadır. Bir diğer ismi Kübbet-ül İslam’dır. Mezarlıkta farklı medeniyetlerden birçok eşya bulunmaktadır. Sekiz binin üzerinde mezar taşı yani sekiz binin üzerinde hayat vardır bu mezarlıkta. Farklı ülkelerden insanlar bile gelip bu mezarlığı ziyaret edebilir, tarihin kokusunu içlerine çekebilirler. Türkiye’nin en önemli tarihi-turistik mekanlarından biridir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.