doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
32,3484
EURO
35,0098
ALTIN
2.329,81
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Aydın’ın Neyi Meşhur?

30.08.2021
0
A+
A-

Aydın, Ege Bölgesi’nde yer alan güzel şehirlerimizdendir. Tarıma elverişli topraklara sahip olduğu için kestane, yerfıstığı, pamuk, zeytin, bamya, enginar, çilek, mısır, yemlik yonca birlikte yetiştirilebilir. “Aydın’ın neyi meşhur?” sorusuna tek bir cevap vermek gerekirse, incir nispeten ön plana çıkar. Türkiye genelinde yetiştirilen incirlerin yaklaşık üçte birini Aydınlı çiftçiler piyasaya sunar. Şehrin İncirliova ilçesi, büyük ve tatlı incirleriyle tanınır.

Aydın’ın Neyi Meşhur? En Sevilen Yemekleri Hangileridir?

Hafif ve Lezzetli Dalgan Otu Kavurması

Ege yöresinde dalgan adıyla bilinen ısırgan otu böbreklerden kalbe, damarlardan bağırsaklara kadar birçok organımız için faydalıdır. Aydın halkının severek tükettiği dalgan otu kavurması, sağlıklı şekilde doyabilmenin pratik bir yoludur.

Zeytinyağında soğan ve pırasayla kavrulan otlar, kırmızı biber ve kara biberle tatlandırılır. Yeterli ölçüde tuz atıldıktan sonra yemeğe yoğurt eklenmesi veya üzerine pişmiş yumurta eklenmesi mümkündür.

Meze ve Ana Yemek Görevi Görebilen Kırlı Kızartması

Aydın’ın neyi meşhur?” sorusunun cevapları arasında, bölgeye has kırlı kızartması önemli bir yer tutar. İster sıcak ister soğuk servis edilebilen kızartmada patlıcan, soğan, yeşilbiber, domates ve sarımsak bulunur. Patlıcanların en fazla dörde bölünmesi ve uzun doğranması önemli bir detaydır. Görüntü itibariyle etsiz karnıyarığa benzeyen kızartma, üzerine yoğurt dökülerek sunulur.

Klasik Bir Ege Yemeği: Zeytinyağlı Börülce

Farklı yörelerde karnıkara olarak isimlendirilen börülce, Ege mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Aydın’la beraber İzmir’de de zeytinyağlı börülce tüketimi fazladır. Zeytinyağında kavrulmuş soğan ve domatesle pişen börülceler, çeşitli baharatlar ile tatlandırılabilir. Ayrıca börülce tazeyse doğranarak küçültülebilir. Kuru börülce kullanılıyorsa malzeme tüm kalır.

Sakatat Sevenlerin Damak Tadına Uygun Olan Ciğer Dolması

Aydın’ın neyi meşhur?” diyenler, Ege ve Marmara bölgelerinde sakatat tüketiminin fazla olduğunu bilmelidir. Aydın’da yiyebileceğiniz sakatat yemeklerinin başında ise ciğer dolması gelir. Öncelikle yağlı perde olarak da bilinen karın zarı, tepsi üzerine yayılır. Küçük küpler halinde doğranıp haşlanan ciğerler, sade veya baharatlı iç pilavla karıştırılıp karın zarı içerisine doldurulur. Sarılarak kapatılan içi dolu zar, bulunduğu tepsiyle fırına verilir.

Adak Yemeği Olarak Bilinen Bolama Pilavı

Bolama pilavı veya diğer ismiyle lok lok pilavı et, nohut ve pirinçle yapılır. Hazırlanışı zahmetli sayılabilir fakat Aydınlıların dilekleri yerine geldiği zaman pişirdiği özel bir yemektir. Öncelikle kuşbaşı dana eti, nohut, uzun doğranmış soğan ve küp küp doğranmış domates derin bir tepside haşlanır.

Etlerin dağılmaması için ocağın sıcaklığını ideal seviyede tutmak ve gereğinden çok su kullanmamak gerekir. Nohut ve et haşlandıktan sonra karışım içerisine pirinç eklenir. Etli – nohutlu pilav suyunu çektikten sonra yemeğe bir kaşık tereyağı ilave edilir ve karıştırılır. “Aydın’ın neyi meşhur?” sorusunun öne çıkan cevaplarından biri bolama pilavıdır.

Mutfak kültürü kadar seyahat detaylarıyla dikkat çeken Aydın’da gezilecek yerler fazladır. Şehri ziyaret ederek görebileceğiniz meşhur yerlerden birkaçı şöyledir:

Türkiye’nin En Temiz Plajları Arasındaki Altınkum

Altınkum Plajı, yaz döneminde yerli ve yabancı turistlerin doldurduğu bir yerdir. Uzun sahil şeridinde rahatlıkla güneşlenmek mümkündür. Sular daima berrak ve az dalgalıdır. Yüzmek için ideal bir yer arayanlar Altınkum Plajı’nı değerlendirebilir. Didim’de bulunan Altınkum, Mersin ve İzmir’deki bulunan ve aynı ismi taşıyan plajlarla karıştırılmamalıdır.

Aydın Gezilecek Yerler Listesindeki En Az Bilinen Mekanlardan Arpaz Kalesi

İnşa edildiği dönem hakkında kesin bilgi bulunmayan kale, Nazilli’nin Esenköy civarındadır. Boş bir arazide yükselen küçük bir yapıdır. Mimari tarzından hareketle on yedinci veya on sekizinci yüzyılda inşa edildiği düşünülür. Eski fakat pek bilinmeyen yerler görmekten hoşlanıyorsanız Arpaz Kalesi’ne uğrayabilirsiniz.

Osmanlı Medeniyetinden Eski Olan İlyas Bey Camii

İlyas Bey Camii, Didim’in Balat Köyü’nde bulunur. Menteşeoğulları Beyliği’nin o zamanki reisi olan İlyas Bey tarafından yaptırılmıştır. Türk – İslam mimarisinin günümüze ulaşan başlıca örneklerindendir. Ayrıca Milet harabelerinden toplanan antik taş blokları, caminin yapımında kullanılmıştır. İnşasında antik malzemeler kullanılan ve günümüz itibariyle tarihi eser olan bu cami dikkat çekicidir.

En Önemli Tarihi Kalıntılardan Milet Harabeleri

Aydın’ın neyi meşhur?” sorusuna cevap alabileceğiniz başlıca yerler arasında Milet harabeleri bulunur. Didim ilçesinde bulunan harabeler, Antik Yunan medeniyetinin mimari açıdan sahip olduğu zenginliği yakından görmenize imkan sağlar. Bölgedeki ilk insan yerleşimi milattan önce 3500’lü yıllara uzansa da, bu güne ulaşan kalıntılar milattan önce 600’lü yıllara aittir.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.